Hajdan

2024.06.12. 10:30

Debreceni szépség nyerte meg a Miss Eurosport döntőjét Szekszárdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A nyertesek (balról): Csabai Szilvia, Nagy Mónika és Szegedi Adrienn

Fotó: Gottvald Károly (archív felvétel)

40 ÉVE Ha majdan valaki hozzáfog, hogy megírja Sárköz, benne Decs történetét, az őskor bemutatásához tárgyi emlékekre is hivatkozhat. Hogy ez így lett, abban nagy része van Máté László kőművesnek, aki bejelentette, hogy egy ház alapozása közben cserépedényekre bukkantak Decsen. A szekszárdi Béri Balogh Ádám Múzeum helyszínre kiszálló régészei megállapították, hogy a leletek sírokból származnak. Bronzkori emberek hamvasztásos sírjait bolygatták meg a házépítők. A mészberakásos kerámiák alapján az is megállapítható, hogy ez a temetkezési hely – hozzávetőleg – négyezer éves. (Tolna Megyei Népújság 1984. június 7.)

40 ÉVE A tamási parkerdőben rendezték meg az országjáró diákok megyei találkozóját. A két és fél napos rendezvényen megyénk huszonegy középfokú tanintézetének mintegy háromszáz képviselője verte fel a sátrakat, hogy részese legyen a gazdag programnak. A vetélkedők, a különböző versenyek, a strandprogram, a diszkó, a romantika és a jó idő mind együtt volt Tamásiban. A kellemes hétvégén a háromszáz fiatal sikeresen küzdött meg a különböző akadályokkal és a kullancsokkal... (Tolna Megyei Népújság 1984. június 7.)

40 ÉVE Tizenhat ország részvételével Liegében rendezték meg Belgium nemzetközi asztalitenisz bajnokságát. A hatnapos maratoni versenyen a magyar színeket a nők mezőnyében a Bolvári Ildikó, Balogh Ilona, Kiss Anikó összeállítású tolnai csapat képviselte. Az indulók között megtalálhattuk Európa számos kitűnő versenyzőjét, sőt, Japánból is többen asztalhoz álltak. A tolnai lányok a várakozáson felül szerepeltek. A háromnapos csapatverseny küzdelmei során Baloghék Belgium, Finnország, Franciaország és Lengyelország legyőzésével az első helyen végeztek. (Tolna Megyei Népújság 1984. június 9.)

30 ÉVE A sárpilisi református gyülekezet – mely körülbelül 200 tagot számlál – egy ideig nélkülözni volt kénytelen a harangszót. Az 1922-ben készült „fémtest” ugyanis hetven évi szolgálat után, 1992-ben megrepedt. Vince Áron, a helyi lelkész intézkedett elszállíttatásáról, újraöntetéséről. Tegnap aztán ünnepélyes keretek között megszentelték, és felhúzták a toronyba, a régi helyére az új harangot, Sárpilisen. (Tolnai Népújság 1994. június 6.)

30 ÉVE Ismeretlen elkövetők ablakbetörés módszerével hatoltak be R. M., 73 éves diósberényi asszony házába. Az idős asszony kezét hátrakötötték, száját gézzel, ragasztószalaggal tapasztották be, majd elkezdtek a lakásban kutatni, s hogy nem volt eredménytelen számukra ez a késő esti hívatlan „látogatás”, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy magukkal vitték a sértett 150 ezer forint készpénzét, takarékkönyveit, melyek hatszázezer forintot tartalmaznak, valamint háromszázezer forintról szóló postai takaréklevelét. A helyszíni szemlén megállapították, hogy az elkövetők a bűncselekmény során gumikesztyűt használtak. (Tolnai Népújság 1994. június 7.)

30 ÉVE Tavaly a szekszárdi Kolozsi Ágnes nyert, s valószínűleg ennek köszönhető, hogy az idei Miss Eurosport szépségverseny magyarországi döntőjét Tolna megye székhelyén rendezték. A csinos sportoló hölgyek seregszemléjére szombaton este került sor a Gemenc Szállóban. Első a debreceni Nagy Mónika, második a budapesti Csabai Szilvia, harmadik a szekszárdi Szegedi Adrienn lett. Különdíjat kapott Isgum Alexandra és Boros Teodóra. (Tolnai Népújság 1994. június 6.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában