Árhullám

2024.06.14. 07:30

Elborította a víz a Gemencet, életveszélyes az erdőbe menni!

A Gemenc Zrt. erdőlátogatási tilalmat rendelt el a tizennyolcezer hektáros Gemenci erdő területén péntektől június harmincadikáig. Elborította a víz a Gemencet, van ahol térdig, van ahol még magasabban áll a víz. Életveszélyes bemenni az erdőbe.

Brunner Mónika

A Gemenc Zrt. a teljes Gemenci erdőre, a Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre, és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre rendelte el az erdőlátogatási tilalmat június tizennegyedikétől harmincadikáig a közvetlen életveszély elhárítása érdekében. Elborította a víz a gemenci erdőt. 

Elborította a víz a gemenci erdőt
Elborította a víz a Gemenci erdőt. Fotó: Csontos Péter/Gemenc Zrt.

Elborította a víz Gemencet

A Gemenc Zrt. közleményében azt is ismerteti, hogy a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. A megjelölt területeken belül (térkép alább, a szerk.) a korlátozás időtartama alatt az erdő látogatására a kijelölt túraútvonalakon sincs lehetőség. A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik. 

Elborította a víz a gemenci erdőt, lezárták a területet
Erdőlátogatási tilalom a Gemenc egész területén június tizennegyedike péntektől. 
Forrás: Gemenc Zrt.

Nem lehet  túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán sem. A Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán is szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés június hetedike óta. A Gemenc Zrt. közleményében kitér arra, hogy az erdőlátogatási tilalom időszakában az erdőterületen csak az engedélyükkel lehet tartózkodni. 

Túrázási lehetőségek 

A tilalom időszakában csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. A Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja és Keselyűs közötti, csaknem tizennyolc kilométer hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan is lehetőség van a túrázásra. Az ökoturisztikai központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában