Vérszívók

2024.06.24. 20:00

Ezeken a napokon lesz szúnyoggyérítés Tolna vármegyében

A Dunán levonuló árhullám kedvezett a vérszívóknak. Számuk csökkentése érdekében a vármegye több településén lesz szúnyoggyérítés ezen a héten.

Révészné Hanol Erzsébet

Folytatódik a szúnyogirtás Tolnában (Illusztráció: MW)

Folytatódik a szúnyoggyérítés. Tolna vármegyében ezen a héten összesen 5835 hektáron védekeznek a rovarok ellen. Június 25-én, kedden Bölcskén, Dunaföldváron, Madocsán és Pakson; június 27-én, csütörtökön Bogyiszlón, Decsen, Dunaszentgyörgyön, Gerjenben, Faddon, Őcsényben, Sárpilisen, Tolnán és Szekszárdon; június 28-án, pénteken Bátán, Pörbölyön, Gyönkön, Koppányszántón, Nagykónyiban, Regölyben, Simontornyán, Tamásiban és Varsádon végeznek majd földi kémiai gyérítést – részletezte Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, hogy a Duna árterületén biológiai lárvagyérítés várható, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket a Duna mentén végzik a szakemberek.

Fokozottan szükségessé vált a szúnyoggyérítés

A Dunán levonult árhullám a folyam mentén olyan tenyészőhelyeket hozott létre, amelyek jelentős szúnyogártalmat képesek előidézni. Az áradás okozta elöntések szegélyeiből az embert is csípő fajok repülnek ki, a mélyebben fekvő területeken a napokban fejlődnek ki a lárvák. Emiatt a Duna mentén elhúzódó szúnyogártalomra lehet számítani. A korábbi esőzések és a kisebb folyók áradása, majd az azt követő meleg időjárás miatt a Dunántúl több pontján is nagy számban jelentek meg a vérszívók.

A katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés során többféle módszerrel zajlik a szúnyogok elleni védekezés. Az árterületeken földről végeznek biológiai lárvagyérítést, a mélyebben fekvő, gyalogosan nem elérhető helyeken repülőről történik a biológiai lárvagyérítés a következő napokban. Granulátumot szórnak a vízbe, ez a készítmény képes áthatolni a fák lombozatán, így a módszer az ártéri erdőkben is alkalmazható. Természetvédelmi területeken biológiai lárvagyérítés sem végezhető.

Otthon is tenni kell a vérszívók ellen

A már kikelt szúnyogok ellen a települések belterületén, a lakóövezetekben kell védekezni, a kezelések platós gépjárművekre szerelt permetező berendezésekkel zajlanak. A készítményt nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, amely néhány óra alatt le is bomlik, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Ha nincs szükség ezekre a vizekre, ki kell önteni. Ha a virágalátétben, madáritatóban áll a víz, érdemes hetente többször kicserélni, ezzel is megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát. Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót és máris sokat tett a szúnyogok ellen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában