Borzalom

2024.06.25. 16:19

Gyógyíthatatlan beteg Jack, a keresőkutya

Összetörtek a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület tagjai, miután vasárnap kiderült: Jack, a négy éves keresőkutyájuk daganattal küzd. Jack gerincét egy daganat támadta meg, a gyógyíthatatlan beteg állat állapota pedig napról napra romlik.

Bencze Péter

Badacsonyi László, a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület elnöke kérdésünkre azt mondta, a daganat Jack gerincének olyan részén alakult ki, ami lehetetlenné teszi a kutya megműtését, így nem kizárt, hogy a kutyát el kell altatni, bármennyire is fáj ez az egyesület tagjainak. Az, hogy Jack gyógyíthatatlan beteg, mindenkit megrázott a kutató-mentők között.

Jack, a gyógyíthatatlan beteg nyomkereső kutya segédkezett a Tolna-Mözsön eltűnt kisfiún felkutatásában is.
Jack, a gyógyíthatatlan beteg nyomkereső kutya segédkezett a Tolna-Mözsön eltűnt kisfiún felkutatásában is.
Fotó: Kiss Albert (archiv)

Sántítással kezdődött minden

Jack nagyjából két héttel ezelőtt produkálta az első tüneteket: a kutya sántítani kezdett, nehézkesen mozgott, ezért orvoshoz vitték. A szakemberek rengeteg vizsgálatot végeztek el rajta, múlt héten vasárnap pedig egy MR gépet is bevetettek. Ekkor vált biztossá, amitől már mindenki napok óta tartott: vagyis, hogy Jack gerincét daganat támadta meg.

Badacsonyi Lászlóék eleinte bizakodtak. Azt remélték, hogy műtéti beavatkozással meggyógyítható szeretett kutyájuk. A Kutató-Mentő egyesület Facebook oldalára azt írták:

A hír hallatán összetörtünk, de bizakodunk! Megpróbálunk erősek maradni és mindent megtenni annak érdekében, hogy velünk maradhasson Jack!

Mostanra viszont bebizonyosodott, hogy Jack nem műthető. A kutya már felállni sem tud, most fájdalomcsillapítókat kap. Badacsonyi László azt mondja, bár a szívük szakad meg, nem akarják hogy Jack szenvedve múljon ki, ezért – ha nem találnak megfelelő hatékonyságú fájdalomcsillapítót – nincs más választásuk mint örökre elaltattatni Jacket.

Jack, a gyógyíthatatlan beteg kutya rengeteg emberen segített

Súlyos betegsége ellenére Jack még csak négy éves. Ő a kutató-mentők legfiatalabb kutyája. Nyomkereső, vagyis a feladata főként az volt, hogy eltűnt személyeket kutasson fel. A betanítása nagyjából két évig tartott.

Jack az elmúlt években számos esetben bizonyította, hogy kiváló nyomkereső: rengeteg eltűnt ember megtalálásában segédkezett. Ott volt például annál a kutatásnál is, ami során tavaly márciusban a szülei házából elkóborolt – akkor mindössze hat éves – Nyári Gergő Dávidot keresték több százan, két napon át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában