Először a barátain tesztelte a chilijét

2024.06.15. 11:30

Hosszú kísérletsor eredménye a regölyi Harissza

Termeli és fel is dolgozza a chilit a regölyi gazdálkodó, Heidt Gábor. Különböző fajtájú és ízesítésű, olívaolajjal kevert paprikakrémeket készít 2016 óta.

Wessely Gábor

Korábban is érdekelte a gasztronómia, annak minden ága; egy időben internetkávézót működtetett Tamásiban. Aztán ráállt a chilivel való foglalatosságra, elméletben és gyakorlatban is. Sok érdekességet tud erről a Mexikóból származó növényről.

Heidt Gábor mutatja a chilis készítményeit (A szerző fotója)

Ha egy tippelős vetélkedőn az lenne a kérdés: mivel foglalkozik Heidt Gábor, aki egy regölyi, faluszéli házban él és gazdálkodik, kevesen hibáznának rá, hogy chilit termel. Nincsenek hagyományai e növény termesztésének Tolnában; talán egy-két gazda portáján lelhető még föl.

– Mindig érdekelt a gasztronómia – hangsúlyozza –, a kávé, a borkultúra, a főzés, az ételízesítés. Egy időben internetkávézót működtettem Tamásiban. Aztán 2016-ban eldöntöttem, hogy ráállok a chilitermesztésre. 

A boltban kapható készítmények nem nyerték el a tetszésemet, jobbat akartam.

Kezdetben 5-6 félével kísérleteztem, mára háromfélére álltam rá. Ezek: a kevésbé csípős jalapeno, amiből savanyúságot állítok elő, a cayenne, ami már jóval csípősebb és kiválóan társítható más fűszerekkel, s végül a red habanero, mely igen előkelő helyet foglal el a Scoville-skálán (csípősségi rangsor), a maga hatszázezer pontjával. (A jalapenoé három-ötezer, a cayenne mérőszáma ötven-százezer körüli.)

Nyolcévnyi tapasztalat áll már Heidt Gábor mögött. Fóliasátorban nevel évi 2000-2500 palántát, amit tavasszal kiültet, szabadföldre. Betakarítás után feldolgozza a termést. Hosszasan elemezte, mit, hogyan érdemes darálni, keverni, társítani. Ma már ismerik a környéken apró üvegekbe zárt termékeit, jár kirakodóvásárokba, fesztiválokra, falunapokra, és a weben is értékesít.

– Először családi, baráti körben végeztem felmérést – emlékszik vissza –, hogy mennyire tartják ízletesnek, érdekesnek, piacképesnek a termékeimet. Extra szűz olívaolajjal kevert, krémes állagú paprikaőrleményről van szó, mely természetesen hasonlít más chilikészítményekre, mégis egyedi, az én ízlésemnek, ízvilágomnak megfelelő. 
A kutatások szerint a chili őshazája Mexikó, a hajózás megindulásakor került át Európába, aztán minden kontinensen elterjedt. Ma már India és Kína is a legnagyobb előállítók és fogyasztók közé tartozik. A regölyi termelő a kedvező élettani hatásait is megemlíti, és a specialitásáról is beszél, ami arab eredetű.

– Nemcsak finom, de egészséges is – mondja. – Persze megfelelő mennyiségben kell fogyasztani, mint mindent, s nem túlzott mértékben. 

Refluxproblémákra, szív- és érrendszeri betegségekre bizonyítottan kedvező a hatása. Gasztronómiai felhasználhatósága pedig szinte korlátlan: a húsok pácolásától, a szószok keverésén át, a savanyúságok és édességek ízesítéséig. 

Még chilis csoki is van! Ha valamit a saját dolgaim közül ki kellene emelni, az a római kömény, koriander és fokhagyma ízesítésű chilikrém, az arab világban közkedvelt Harissza lenne. Tolnában biztosan, de lehet, hogy az egész országban én vagyok az egyetlen kistermelő, aki ezt készíti.

Az édesanyja kertjében kezdte

Heidt Gábor 1976-ban született Pincehelyen. Regölyben nőtt fel, ma is ott él. Kereskedelmi végzettséget szerzett Szekszárdon, vállalkozóként dolgozott, egy ideig külföldön vállalt munkát. Szeret főzni, az ízek iránti igényessége ebből fakad. Érdekli a kávé- és borkultúra is, Tamásiban egy ideig internetkávézót működtetett. Chilitermesztéssel és feldolgozással 2016-től kezdett foglalkozni, először az édesanyja kertjében, majd saját ingatlanán.

Hosszas kísérletezés után jutott el a saját elképzeléseinek megfelelő, és másokkal is teszteltetett termékei előállításáig. Ma már vannak visszatérő kuncsaftjai és webes megrendelői is. Sok időt fordít a chilizésre. A palántaneveléstől, a termékelőállításon át az értékesítésig mindent maga végez. Párkapcsolatban él, gyereke nincs. Kedvelt szabadidős tevékenysége a minőségi zenehallgatás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában