Az állatorvos válaszol

2024.06.21. 11:39

Mi jelezhet húgyhólyaggyulladást?

A vizeletelvezető szervek betegségei közül a húgyhólyaggyulladás a leggyakoribb probléma kutyák és macskák esetében.

Brunner Mónika

Általában baktériumok okozzák, de néha gombák is rész vesznek a fertőzési folyamatban – mondta dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. Hozzátette, hogy közismert hajlamosító tényező a megfázás (ami a nyálkahártyák lehűlését okozza), és gyakori a húgykövek által okozott másodlagos gyulladás is. 

kutya, macska, húgyhólyaggyulladás
Illusztráció: Getty Images

Dr. Jakab Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a legjellegzetesebb tünetek, ami a gazdáknak feltűnik, a vizeletürítés zavaraival függ össze. Ilyen például az állat gyakori és fájdalmas vizeletürítése, vagy a szinte állandó, görcsös vizeletürítési ingere. Utóbbi tünetet a húgycsőnek a húgykő általi elzáródása is okozhatja, amikor az állat nagy nehezen tud csak egy-két csepp vizeletet üríteni, vagy gyakran semmit. Nyilvánvaló, hogy ez életveszélyes helyzetet eredményezhet, és azonnali állatorvosi beavatkozást (katéterezést) tesz szükségessé, elsősorban kandúroknál, illetve kan kutyáknál. 
A húgyhólyaggyulladás tünete lehet továbbá a zavaros, véres vizelet, amelyet a lakásban tartott állatok esetében feltűnőbb, mert esetleg több helyen is csöpögtetnek, foltokat hagynak.  

Akut esetben az antibiotikumos kezelés hatékony szokott lenni, idült, vagy visszatérő esetekben fel kell deríteni a kiváltó-fenntartó okokat, amely lehet a már említett húgykövesség, hímekben prosztatagyulladás, ritkábban mindkét nemnél daganat. 

A lakásban tartott macskáknál igen gyakori a pszichés vizeletretenció (vizeletvisszatartás), illetve az ezen az alapon kialakuló gyulladás, tette hozzá dr. Jakab Ferenc.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában