Szabadtéri mise

2024.06.23. 11:30

Jubileumi búcsút tartottak a kápolnánál

Szabadtéri mise volt szombaton délután Szekszárdon a Szentgáli utcában, a két vértanúról, Szent Jánosról és Pálról elnevezett kápolna mellett.

Szepesi László

Bíró László celebrálta a tizenötödik szabadtéri misét Fotó: Kiss Albert

A kórházinak is mondott kápolna több évtizeden át zárva volt, 2010-re újították fel, s akkor, június végén szentelte újra két püspök, a Szekszárdon született Bíró László, s a Pécsi Egyházmegye akkori püspöke, Mayer Mihály. Most, a kápolna búcsúján, Bíró püspök Petkó Tamással és Molnár Erikkel a jubileumi, tizenötödik szentmisét celebrálta.

Jubileumi búcsút tartottak a kápolnánál
Bíró László celebrálta a tizenötödik szabadtéri misét Fotó: Kiss Albert

Az oltárkép régebbi, mint a káplna

A szentbeszédben felidézte a kápolna építését, mikor az 1740-es években betelepült németek kicsinek találva a mai belvárosi templom helyén álló fatemplomot, itt építettek egy kápolnát kőből, ahol a Szent Jánost és Pált ábrázoló oltárkép még régebbi, mint a kápolna, azt talán Dél-Németországból hozták magukkal, vagy útjuk során vásárolták. A két vértanút wetter heiligenként, az éppen érő termést a nyár eleji záporoktól, jégveréstől óvó szentként tisztelték.

Az idei esztendőben egyébként nem csak az újra szentelt kápolna jubileumát ünnepelték, hanem azt is, hogy Bíró László ötven év óta pap, s harminc éve püspök. Szekszárdon már megünnepelték az aranymisét, püspökké szentelésének 30 éves jubileumát, s Győrben, a bencéseknél pedig az 55 éves érettségi találkozóját is.

Ismét szükség van felújításra

Az ünnepi misén Bíró püspök beszélt arról is, hogy az eltelt évek, évszázadok nem múltak el nyomtalanul. Katasztrofálissá vált a kápolna tetőszerkezetének állapota, belül pedig szükséges lenne a falakat felújítani. Már készülnek a tervek, s fontos, hogy a költségek finanszírozását az egyházmegye mellett segítse a város, s járuljanak hozzá a hívek is.

Bár az időjósok szombat délutánra zivatart jeleztek, az esőfelhők csak késő estére érkeztek, így, mint az már hagyomány, az ünnep Szekszárdon, a Béla király téren, a Szent László szobor előtt folytatódott. Ugyanis a kápolna búcsúnapja szinte egybeesik a város védőszentje, Szent László király ünnepével.

Itt a püspök úr a szoborra mutatva elmondta, hogy azon, a Képes Krónika egy díszes iniciáléjának bronzba öntött mása, a 'P' betű azt ábrázolja, mikor Szent Lászlót egy magyar leányt ment meg az őt elrabló kun harcostól. Az iniciálé, a díszes első betű, egy kezdet, és utal arra, hogy Szent László is hajdan kezdett valamit. Új útra vezette az országát. Mind a hitvédelem, mind az ország újjáépítése terén óriásit alkotott.

László király megvédte a várost

Örömmel beszélt arról is, hogy megtörtént, amit egy évvel korábban kért, javasolt, hogy minden este kilenc órakor egy percre megszólal a belvárosi templom Szent László harangja. Ez emlékeztet arra, hogy 1974-ben, amikor a felsővárosban felcsaptak a lángok, hatszáz ház a tűz martalékává vált, de este kilenckor a Séd partjánál megállt a tombolás. Akkor megszólalt a harang, azt jelezve, hogy László király a belvárost és az alsó utcát megvédte a lángoktól.

A kettős ünnep este a szekszárdi plébánián bensőséges találkozóval zárult, ott a város közgyűlésének nemrég megválasztott képviselői ígérték, ápolni fogják hagyományt, segítik a János Pál kápolna szebbé tételét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában