Hajdan

2024.06.11. 10:30

Különös okból vetett véget életének egy bátaszéki gazda

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

90 ÉVE Már majdnem elkészült a Hunnia Universal filmgyár Frühlingsparade – Tavaszi parádé – című hangos filmje. Gaál Franciska, a temperamentumos színésznő sárközi ruhában játssza ennek a darabnak a főszerepét és természetes, hogy Bolváry Géza, a film rendezője Pasternákkal együtt sárközi környezetbe kívánta beállítani a Frühlingsparade néhány jelenetét. A rendezők és operatőrök autón bejárták a sárközi falvakat, hogy hangulatos, ligetes, de amellett régies falusi templomteret keressenek ki a darab bevezető képe számára. Ilyet azonban a Sárközben nem találván, Kakasdot választották ki erre a célra. Vasárnap reggel utazott ki oda autókon a rendezők serege, amely mézeskalácsos és egyéb bucsús sátorokat állított fel a kakasdi templom előtt, ahová a Mavart autóbuszai az ünnepi népviseletbe öltözött sárköziek egész seregét szállították ki. Később a Szekszárd Szállóból autózott Kakasdra sárközi díszben maga Gaál Franciska is. (Tolnamegyei Ujság 1934. június 6.)

90 ÉVE Elpusztult a lova – felakasztotta magát. Különös okból és különös módon vetett véget életének Tész János bátaszéki kisgazda. Affeletti bánatában, hogy lova elpusztult, a kilincsre és a varrógépre erősített hurokba feküdt és mire hozzátartozói rátaláltak, már nem volt benne élet. (Tolnamegyei Ujság 1934. június 6.)

90 ÉVE Kugligolyót vágott a barátja fejéhez. Alavánszki János 36 éves kölesdi lakos barátaival vidáman kuglizott vasárnap a nagyvendéglő udvarán. Egy kétes dobás miatt szóváltásba elegyedett társaival, akik közül az egyik, Horváth János a vita hevében egy kugligolyót Alavánszki fejéhez vágott. Súlyos sérülésével a szekszárdi közkórházba szállították. (Tolnamegyei Ujság 1934. június 6.)

60 ÉVE Bejelentés érkezett a tamási népi ellenőrzési bizottsághoz, hogy a Hőgyészen vásárolt téglát nem engedik felhasználni a házépítéshez. A bonyhádi NEB foglalkozott az üggyel, és megállapította, hogy az építési hatóság nem ok nélkül tagadta meg az engedélyt a beépítésre. A tégla minősége olyan gyenge volt, hogy lehetetlenné tette a felhasználást. 150 ezer darab selejtes téglát adtak el a hőgyészi téglagyárban, főleg magánépítőknek. A hiba abból adódott, hogy a téglagyárban új fejtést kezdtek, és nem ellenőrizték kellően az agyag minőségét. Így sok embert ért jelentős kár. A vizsgálat eredményeként a rossz minőségű téglákat leértékelik és az értéken felüli összeget visszatérítik a károsultaknak. (Tolna Megyei Népújság 1964. június 5.)

60 ÉVE Fornádon nagy az egérkár. A Fornádi Állami Gazdaságból az igazgató, Tolnai István adott hírt a mezei munkáról. Jól haladnak a növényápolással és az összes lucerna, 960 hold termése kazlakban áll. De nagy gondjuk az, hogy a gabonákban rendkívül elszaporodott az egér. Például egy 160 holdas gabonatáblának 15-20 százalékát kipusztították az egerek. Kicsit későn vették észre a kártevést, de most megpróbálják tökéletesen kiirtani a rágcsálókat. Három különböző vegyszerrel kísérleteznek, másfél holdon és amelyik méreg leghatásosabbnak bizonyul, azt alkalmazzák a lehető legrövidebb időn belül. (Tolna Megyei Népújság 1964. június 5.)

60 ÉVE Megyénkben járt szerdán és csütörtökön a Televízió egyik felvevő gárdája. A TV Híradó részére megörökítették a simontornyai vár jelenlegi helyzetét és az idegenforgalmi érdekességgé változtatható ozorai várat. Külön felvételeket készítettek a Szekszárdi Állami Gazdaság nagyarányú szőlőtelepítéseiről és az ezzel kapcsolatos tereprendezési munkákról. (Tolna Megyei Népújság 1964. június 5.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában