Nem indul többet

2024.06.12. 06:45

A leköszönő polgármester közel két évtizedig volt a falu első embere

Kereken tizennyolc évig volt polgármester Klein Mihály Kisdorogon. Az indulása óta eltelt közel két évtizedben sokat tett a településért, és most, hogy nem indult újra a polgármesteri posztért, visszatekintünk a leköszönő polgármester kihívásaira és sikereire.

Farkas Eszter

Klein Mihály, Kisdorog leköszönő polgármestere 2006-ban kezdte vállalkozóként döntött úgy, hogy állami szerepvállalással próbál szerencsét. 

Klein Mihály és Potápi Árpád János
Klein Mihály közel két évtizedig volt Kisdorog polgármestere
Fotó: Beküldött fotó (archív)

– Annak idején vállalkozó voltam, de a stressz miatt ki szerettem volna próbálni az állami oldalt is. Ironikus módon a stressz itt még nagyobb volt, de a közösség iránti szeretetem és elkötelezettségem mindig is erőt adott – mesélte a leköszönő polgármester. Tősgyökeres lakosként mindig is szívügyem volt a falu, szerettem az embereket és az itteni élet nyugalmát. Úgy éreztem, hogy az előző polgármesternél jobban tudnám vezetni a települést, ezért vágtam bele annak idején.

Kezdeti nehézségek

– Amikor átvettem a posztot, a helyzet katasztrofális volt – emlékezett vissza Klein Mihály. A falu csődközeli állapotban volt, 51 millió forintos tartozással. Kétszer is le akartam mondani, de a büszkeség és a választók bizalma hajtott tovább. 

Az első ciklus legnagyobb eredménye, hogy sikerült kivezetni a falut a csődből, ami négy év kemény munkáját igényelte. A nehéz időszakban számos vagyontárgyat el kellett adni és az iskolát is be kellett zárni, de végül stabilizálódott a helyzet.

Eredmények és fejlesztések

Az évek során a falu jelentős fejlődésen ment keresztül. 

– Az első ciklusban nagyon nehéz volt, de utána elkezdtünk fejlődni. Megnyertük a művelődési ház felújítását. A fő utcán a kátyúkat helyrehoztuk, a buszmegállót felújítottuk, és számos intézmény, mint az óvoda, az orvosi rendelő és a ravatalozó is megújult. Az iskola épületével ugyan még nem tudtunk mit kezdeni, de az utak kilencven százalékát és a járdák hatvan százalékát is felújítottuk.

A közösségi élet is jelentősen javult, most már van hely, ahol bármilyen rendezvényt meg lehet tartani. Bár a sporttelep megújulása nem az én érdemem, mégis fontos fejlesztés volt a faluban.

A búcsú okai

Klein Mihály idén már nem indult újra a polgármesteri posztért, amit így indokolt: 

– Mindenki azt hiszi, hogy egy polgármesternek arany élete van, pedig nem így van sajnos. Hálátlan feladat, mivel az ember úgy érzi, hogy mindenki csak a hibákat találja meg, ellenben dicséretet nem kap az elvégzett munkáért.

A leköszönő polgármester portálunknak elmondta, hogy a stressz nem volt jó hatással legutóbbi ciklusában az egészségi állapotára nézve, ez is közrejátszott a döntésben, hogy visszavonuljon. Munkáját nagyon szerette, de elmondása szerint az emberek megváltoztak. Az összefogás, ami korábban megvolt, megszűnt. Az emberek leginkább csak a pénzt hajhásszák, ami elkeserítő – mondta. Hatvanöt évesen úgy érzi, hogy a változás szükségszerű volt, újítás kell a falunak, de büszkén tekint vissza az elért eredményekre, különösen a sport terén. 

– Nem sok 1200 fős település büszkélkedhetett 3000 főnyi emberrel a lelátóján a focimeccseken.

Tanácsok az utódnak és jövőbeli tervek

– Nem lesz egyszerű dolga az új polgármesternek. Az intézmények fenntartása nem könnyű, de meg kell próbálni mindent, amit csak lehet. Minden ciklus más, és ha kérik a tanácsomat ,megígérhetem, hogy segíteni fogok. 

Klein Mihály kérdésünkre elmondta: a jövőre nézve elsősorban egészségére szeretne koncentrálni, amely az elmúlt évek alatt egyre romlott. A faluban végzett munkája örökre nyomot hagyott, és bár a feladat sokszor hálátlan volt, az eredmények magukért beszélnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában