Teol.hu videó

2024.06.12. 09:52

Medúzák jelentek meg Fadd-Domboriban (videó)

Medúzák jelentek meg Fadd-Domboriban – hívta fel portálunk figyelmét Farkas Erik, aki felvételt is készített a holtágban úszkáló apró teremtményekről.

Teol.hu

A mindössze néhány centiméter átmérőjű édesvízi medúza, a Craspedacusta sowerbii feltehetően Kínából származó, mára invazív faj. Noha vannak mikroszkopikus méretű csalánsejtjeik, melyekben méreganyag található, ezek csak egészen apró szervezetekre veszélyesek. 

Édesvízi medúza, Craspedacusta sowerbii, medúzák
Édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbii). Fotó: Shutterstock

Magyarországon előforduló populációik általában kavicsbányatavakban és a folyók holt medreiben szoktak megjelenni, ideális feltételek esetén. A tényleges miértek nem pontosan ismertek, ugyanakkor a faj érzékeny a vízhőmérséklet, a pH és víztisztaság paramétereire. 

A kiváltó okok között mind pozitívak, mind negatívak feltételezhetők. Pozitív ok lehet a vízminőség javulása, Negatív indok lehet a terjedés mesterséges segítése, például nem megfelelően tisztított sportfelszereléseken keresztül – írta korábban a Magyar Nemzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában