Cikó

2024.06.24. 07:00

Ökoiskola címet ért a tudatos építkezés

Már második alkalommal nyert el egy jelentős elismerést a cikói általános iskola. Az intézmény ismét Ökoiskola lett. Az igazgató Biatorbágyon vette át a tanúsítványt. A kisdiákok kirándulásokkal is erősítik környezet tudatos szemléletüket.

Szeri Árpád

Ökoiskola címet adományozott a hónap elején a Belügyminisztérium és az Energiaügyi minisztérium a Cikói Perczel Mór Általános Iskolának. Ez az elismerés azon oktatási intézményeket illeti meg, melyek pedagógiai, társas kapcsolati és technikai/gazdasági szinten egyaránt komoly feltételeknek tesznek eleget.

ökoiskola
Hernerné Szőts Hajnalka az immár másodjára elnyert Ökoiskola oklevéllel
Fotó: Beküldött fotó
Ökoiskola
A cikói iskolások a bátaapáti kilátó tetejéről tekintették meg a tájat
Fotó: Beküldött fotó

Verseny a legökosabbaknak

– Pedagógia programunkba beépítettük azokat a célokat, feladatokat, melyek megvalósításával esélyesek lehettünk a címre – mondta el lapunknak Hernerné Szőts Hajnalka, az iskola igazgatója. – De nemcsak tantestületünk vette ki részét ebből a munkából. Fontos szerepet kapott diákönkormányzatunk is. Közreműködésükkel szerveztünk olyan rendezvényeket, melyek az öko-nevelés, az öko-szemlélet erősítését szolgálták.

Mint az bebizonyosodott, a mégoly csekélységnek tűnő kezdeményezések is értékes hozadékkal járnak. Legyen szó a legügyesebben csomagoló osztályról, madáretetők kihelyezéséről, iskolai kiskert gondozásról, avagy a környékbeli kisiskolák bevonásával zajló, a környezet tudatosságot játékos módon fejlesztő vetélkedőkről. Ezek közül is nagy népszerűségnek örvend a Ki a legökosabb? című verseny, melynek szervezében Szabóné Biró Gabriella matematika-földrajz szakos pedagógus jeleskedik. Mindezek alapján pályázott a címre a cikói iskola és a döntnökök úgy látták, hogy teljes joggal. 

Cél az örökös tagság

Az oklevelet így immár – 2019 után – második alkalommal nyerte el az intézmény. A tanúsítvány átvétele – ami ünnepélyes körülmények közepette zajlott le Biatorbágyi Általános Iskola és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában – ugyanakkor nem egy folyamat lezárása. Hiszen az igazgató máris megfogalmazta a duplázásból is eredő, következő célkitűzést: öt év múlva az iskola ismét pályázik, azon reménnyel, hogy sikerül az örökös ökoiskola címmel megkoronázni a környezet tudatosság érdekében folytatott, elkötelezett tevékenységet.

Az öko-szemlélet szinte észrevétlen erősítéséhez járul hozzá az a megannyi kirándulás is, melyek révén a cikói kisdiákok tágabb környezetüket is felfedezhetik. Nemrég például a közeli Bátaapáti volt az úticél. Az ötödik és hatodik osztály egymást követő két napon ismerkedett a településsel. A fiatalok az Apponyi Kúriában ízletes lángos és palacsinta elfogyasztásával szereztek kellő energiát ahhoz, hogy – pedagógusi és szülői kísérettel – egy gyalogtúrán bejárják a községet. A végállomást az a kilátó jelentette, melynek tetejéről a csapat elé tárult a megkapó táj, a Mecsek északi nyúlványainak dombos-erdős vidéke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában