Verseny

2024.06.20. 14:07

Paks lehet idén a legvirágosabb város

Tavaly megnyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny harmincezer fő alatti városok kategóriáját Paks, és idén is ez a cél. A nagy sikerű országos megmérettetés zsűrije június 18-án a városba látogatott. A szakemberek elismerően nyilatkoztak a látottakról, a város zöldfelületeit gondozók által végzett munkáról. Így Paks idén is jó eséllyel indul a versenyen.

Teol.hu

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny zsűritagjai, Cserna Hajnalka, Ferencváros főkertésze és Zakar András, a Főkert Zrt. vezérigazgatója jártak Pakson. A vendéglátók – Klézli Terézia városi főkertészi tanácsadó vezetésével – a zsűrinek előzetesen bemutatták a fejlesztéseket a városházán, majd személyesen is megtekintették a települést, jártak többek között Lussoniumban, a Duna-parti sétányon, a Sárgödör téren, az Atom téren, a Kurcsatov utcai tömbbelsőben, az ürgemezei pihenőparkban, valamint a Hétszínvirág tagóvodában. A zsűritagok elégedetten nyilatkoztak a tapasztalataikról, hangsúlyozták, hogy a Paks közterületeit gondozó szakembergárda kiemelkedő munkát végez – írja a TelePaks.

Paks idén is esélyes a Virágos Magyarország nevű országos környezetszépítő verseny megnyerésére.
Paks idén is esélyes a Virágos Magyarország nevű országos környezetszépítő verseny megnyerésére.
Fotó: Molnár Gyula

Jó eséllyel indul a város a versenyen

Cserna Hajnalka eddig csak átutazóban járt Pakson. Azt mondta, hogy nagy meglepetés volt számára például a Sárgödör téri pincesor, ami egy kis ékszerdoboz, Lussonium is gyönyörű és a Duna-parti sétány szintén nagyon szép.

Zakar András pedig úgy összegezte véleményét, hogy Paks szép, zöld, rengeteg a fa és a virág. Kiemelte, a zsűri számára elsődleges, hogy megismerjék, hogyan működik az adott településen a zöldfelület fenntartás, és azt tapasztalták, hogy itt jó csapat dolgozik.

Paks már kétszer bizonyított a versenyen

Paks a tavalyi sikert megelőzően, 2001-ben a városok kategóriájában első helyezett lett, majd a nemzetközi versenyben ezüstérmet kapott. 2014-ben a Green City – Zöldebb Városokért Mozgalom és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közös különdíját nyerte el, 2015-ben a Földművelésügyi Minisztérium díját kapta meg a magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért, 2016-ban a Magyar Tájépítészek Szövetsége különdíját, az Acélvirág díjat, 2017-ben a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület különdíját, 2018-ban az Arany rózsa-díjat, amit minden esztendőben régiónként egy-egy településnek ítélnek oda, 2019-ben a Virágos önkormányzatért különdíjat, amely a Belügyminisztérium díja város kategóriában, 2022-ben pedig az Ipari és Technológiai Minisztérium különdíját kapta meg Paks, város kategóriában.

Ahogy a Virágos Magyarország honlapján olvasható, közel 400 pályázat érkezett az idei versenyre. Az értékelési folyamat augusztus közepéig tart, a díjátadó gálát ősszel rendezik. A települési kategóriák mellett több mint 80 szakmai elismerés talál majd gazdára, melyeket a Magyar Turisztikai Ügynökség, számos együttműködő partner és szakmai szervezet ajánlott fel. 2024-ben Magyarország tölti be az európai környezetszépítő verseny, az Entente Florale Europe soros elnöki szerepét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában