Teol.hu videó

2024.06.12. 20:00

Pedagógusnapi ünnepség a Dienesben (videóval)

Pedagógusnapi ünnepség volt kedden, Szekszárdon a Dienes Valéria Általános Iskolában. A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat adta át kitüntetését, ajándékát Müller Jánosnénak.

Szepesi László
Farkas Pálné (jobbra) adta át a kitüntető oklevelet Müller Jánosnénak
Fotó: Mártonfai Dénes

A pedagógusnap alkalmából a Dienes iskola könyvtárában az harmadikos kisdiákok köszöntötték német énekkel, verssel, hangszeres játékkal tanítónénijüket, majd az önkormányzat elnöke, Farkas Pálné adta át a kitüntető oklevelet Müller Jánosnénak. 

A német önkormányzat 2007-ben döntött úgy, hogy minden évben, pedagógus napkor oklevéllel, s tiszteletdíjukat felajánlva némi pénzjutalommal köszönt egy pedagógust, aki a német nyelv tanításával őrzi a felnövekvő generáció számára az évszázadokkal ezelőtt itt letelepedett németség hagyományait. 

Az idei kitüntetett, Müller Jánosné, diplomája megszerzése óta, 1986 szeptemberétől itt tanít, mostani iskolájában, azóta a Valéria Dienes Grundschule pedagógusa. Sőt, már korábban, gyakorlati idejét is itt töltötte, éppen mintegy tanítványaként a német önkormányzat elnökének, aki most az elismerést adta át.

A laudációban Farkas Pálné elmondta, a kitüntetett elkötelezett, sokoldalú pedagógus, lelkiismeretesen végzi feladatait a német nemzetiségi nyelvoktatás során, s bár majd négy évtizede tanít, nagy gyakorlata ellenére, folyamatosan képzi magát. Óráin pedig rendszeresen használja a modern infokommunikációs eszközöket, érdekesebbé, vonzóbbá téve a napi tanórákat. Emellett fontosnak tartja a nemzetiségi kultúra megismertetését, a hagyományok ápolását. Tanulóit évek óta felkészíti rajzpályázatokra, kórust alapított, s nem csak az iskolában gyarapítja tudásukat, hanem múzeumokba, tájházakba, nemzetiségi tanösvényekre viszi diákjait, ahol megismerhetik a múlt emlékeit, elődeik hagyományait. Tehetséggondozó munkájának eredményekként sok tanuló jutott és jut el a megyei és országos nyelvi versenyekre, ahol eredményeikkel erősítik a szekszárdi iskola jó hírét is. De nem csak a legifjabb generációt tanítja, hanem az egyetemen is vállalja a hallgatók mentorálását, így segítve, hogy ők is majd minél felkészültebb pedagógusok legyenek. Ennek elismerésekként adta át Pädagoge des Jahres, Szekszárd 2024 kitüntetést. 

Szerencsés vagyok, mindig azt csináltam, csinálom, amit szeretek, tanítottam, kétnyelvű osztályban vagyok osztályfőnök, örömmel teszem ezt, mondta Műller Jánosné, Gyöngyi néni, megköszönve az elismerést. Jók, tehetségesek a tanítványai, s ez is örömet jelent számára. Aztán hozzátette, gondolatban köszönetet mond hajdani némettanárának, Schön Máriának, aki a bátaszéki gimnáziumban elindította a pedagógus pálya felé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában