Egyház

2024.06.22. 07:00

Sefcsik Zoltán szerint az evangélium átadása nemcsak lelkészi feladat

Új vezetőséget választott a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye. Sefcsik Zoltán esperest és Zuschlag János egyházmegyei felügyelőt a paksi evangélikus templomban iktatta be nemrégiben Kondor Péter püspök.

Révészné Hanol Erzsébet

Beiktatták a Tolna-​Baranyai Evangélikus Egyházmegye megválasztott elnökségét, Sefcsik Zoltán esperest és Zuschlag János egyházmegyei felügyelőt, valamint a további tisztségviselőket a paksi evangélikus templomban, ahol megteltek a padsorok az egyházmegye minden pontjáról érkezett hívekkel.

Beiktatták Sefcsik Zoltán evangélikus esperest
Beiktatták Sefcsik Zoltán evangélikus esperest. Fotó: Wessely Gábor

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke igehirdetésében a samáriai asszony (Jn 4,1–42) történetén keresztül mutatta be, ahogy Jézus a kúthoz megy, mert maga is szomjas, de végül ő adja az élő vizet, az örök élet ajándékát – önmagát is feláldozva. A megválasztott tisztségviselőkhöz fordulva a jézusi biztatás szavaival arra szólított, hogy ki-ki a maga szolgálati területén, az Atya akaratát keresve, másoknak szolgálva, mások szomját oltva járjon a krisztusi úton – írják az Evangelikus.hu beszámolójában.

Sefcsik Zoltán: küldetésünk, hogy biztosítsuk a krisztusi élő vizet

Az igehirdetést követően Kondor Péter püspök beiktatta tisztségébe az egyházmegyei elnökséget. – A kívülálló objektivitásával, pásztori és testvéri szeretettel szeretném az erőforrások felmérésében segítségemet adni, így terelgetni a gyülekezeteket. Elnöktársammal, Zuschlag Jánossal együtt szeretnénk rendszerszinten biztosítani azt, hogy minél gördülékenyebbé váljon az egyházmegyén belül a kommunikáció – fogalmazott a beiktatást követően Sefcsik Zoltán, újonnan megválasztott esperes, a Szekszárd és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze. Arról is beszélt, hogy korszakunkat szomjassá teszi az esetlegességélmény. Ma nemcsak a holnapról szóló létbizonytalanságtól való félelem, hanem a jelenbe behatoló orientációs zavar is meghatározó. Küldetésünk, hogy mindenki számára és minden eszközzel biztosítsuk a krisztusi élő vizet – mondta. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az evangélium átadása nemcsak lelkészi feladat, hanem az egyetemes papság alapján arra kell biztatni a gyülekezetekben alakuló munkacsoportokat és a közösség tagjait, hogy ismerjék fel és éljék meg a Krisztust szolgáló élet felelősségét, és lépjenek oda embertársukhoz.

Köszöntötték a korábbi tisztségviselőket

Az egyházmegye világi képviselője, Zuschlag János az előző három ciklusban presbiterként, utóbb pedig felügyelőként, majd gondnokként szolgált a Paksi Evangélikus Egyházközségben. Terveiről az informatikusként dolgozó felügyelő elmondta, hogy szeretné az egyházmegye összes gyülekezetét végiglátogatni, meghallgatni. Szolgálatában az együtt gondolkodás szándékára helyezi a hangsúlyt.

Az elnökség beiktatását és a székfoglaló beszédeket követően a további egyházmegyei tisztségviselőket is hivatalukba iktatták. Az újonnan választott szolgálók elődjeik munkásságát is méltatták, így az ünnepségen köszöntötték Aradi András leköszönő esperest és Rózsai György korábbi egyházmegyei felügyelőt, illetve megköszönték azok szolgálatát is, akik a most induló ciklusban már nem vállalnak egyházmegyei tisztséget. Sefcsik Zoltán és Zuschlag János az egyházmegye nevében mondott köszönetet Koskai Erzsébet espereshelyettesnek, Andorka Gábor másodfelügyelőnek és Lengyelné Juhász Magdolna számvevőszéki elnöknek. Az ünnepi alkalom az új elnökség köszöntésével, majd szeretetvendégséggel zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában