Megmérettetés

2024.06.15. 20:00

Sióagárdi halfőző verseny: anonim versenyzők

Immár huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Sió-Menti Országos Halfőzőversenyt Sióagárdon, a Leányvári pincefaluban gyermekprogramokkal, halételek versenyével, koncertekkel, leányvári bulival június tizenötödikén szombaton. A versenyzők az utolsó pillanatokig anonimok maradtak. A sióagárdiaknak a szíve csücske az esemény.

Brunner Mónika

Kissné Hóner Magdolna, a sióagárdi művelődési ház művelődésszervezője, a verseny főszervezője elmondta, hogy jubileum felé közeledik a Sió-Menti Országos Halfőző Verseny. Idén huszonöten neveztek a megmérettetésre, két kategóriában: pontyból készült halászlé és vegyes halból készült halászlé, valamint egyéb halételek kategóriákban (halkülönlegességek, pörkölt, roston, parázson készült halételek). Minden a halételekről és a borról szólt. A sióagárdiaknak szíve csücske az esemény. 

29. Siómenti Országos Halfőző Verseny a leányvári Pincefaluban Sióagárdon 2024 június 15-én. A sióagárdi lakosság szíve csücske az esemény.
Kovács Szilárdék csapata Pomázról érkezett, vegyes halászlét főztek, sióagárdi lakosok is kóstolták 
Fotó: Mártonfai Dénes

Sióagárdiak is teljes anonimitásban 

A versenyzők maguk gondoskodtak a nyersanyagokról, a bográcsról, állványról, tüzelőanyagről, a tisztításhoz szükséges eszközökről. Teljes anonimitásban készítették el versenyételeiket. A neveik helyett számokat szerepeltettek, majd a hattagú zsűri elé a leadott ételekkel együtt zárt borítékokban érkeztek a versenyzőkről szóló információk. Az ételek értékelése után, a zsűri számára a legvégén derült ki, hogy pontosan kik alkották a csodás finomságokat. A zsűri elnöke Pekari Bernadett sióagárdi lakos, a Szekszárdi Garay Általános Iskola intézményvezetője volt. 

29. Siómenti Országos Halfőző Verseny a leányvári Pincefaluban Sióagárdon 2024 június 15-én
Palló Balázsék csapata Kétyről érkezett, vegyes halból készült halászlét főztek, a kétyi gyerekek is szeretik a halászlevet 
Fotó: Mártonfai Dénes

Legjobb főzőmestert is választottak

Az idei évi halfőző verseny nyertesei: Legjobb halászlé kategóriában: I. helyezett: Hotter Attila, II. helyezett: Gyurkity István, III. helyezett: Papp Balázs. Vegyes halétel kategóriában: I. helyezett Lenkey Gábor, II. helyezett: Németh Attila, III. helyezett: Szabados-Bosnyák team. Legjobb főzőmester: Lenkey Gábor. Legjobb sióagárdi halfőző díj: Hotter Attila. 

Minden versenyző gyönyörűszép kerámia tányérokat kapott ajándékba, a győzteseket kerámiatálakkal jutalmazták. 

29. Siómenti Országos Halfőző Verseny a leányvári Pincefaluban Sióagárdon 2024 június 15-én
Mindenki jól érezte magát a halfőző versenyen, gyermekprogramok, koncertek, leányvári buli is várta a látogatókat 
Fotó: Mártonfai Dénes

A sióagárdiak ragaszkodnak a rendezvényükhöz, amelyet várhatóan a jövő évben is megrendeznek. 

Hozzátartozik az életükhöz 

Gerő Attila polgármester lapunknak az esemény előtti napon elmondta, hogy a Sió-Menti Országos Halfőző Verseny már olyan hagyomány, amely hozzátartozik az életükhöz. 

– Itt van a Sió, van benne víz, van benne hal, a paprika, a hagyma megterem, Sióagárdon minden megvan ahhoz, hogy halászlét lehessen főzni. Leányvár pedig a szekszárdi borvidék pincefaluja, így még a bor is adott a halászléhez – mondta a polgármester. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában