Hajdan

2024.06.18. 10:06

Szokatlan viseletben korzóztak a diákok Szekszárdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

40 ÉVE A szekszárdi deltánál hozzákezdtek egy új Sió-híd alapozási munkáihoz. Erre a forgalom megnövekedése és biztonságosabbá, valamint gyorsabbá és zavartalanabbá tétele érdekében van szükség. Ezzel lehetővé válik, hogy a 6-os úton Pécs, illetve a 6-os útról Szekszárd–Mohács irányába haladó forgalom egymástól elkülönüljön. Az új híd hossza 80 méter lesz, szélessége 10,13 méter, teherbírása 80 tonna. A kocsipálya-szélesség 7,50 méter. (Tolna Megyei Népújság 1984. június 10.)

40 ÉVE Halálos villámcsapás Magyarkeszin. Elmúlt hét végén a késő délutáni órákban másodszor vonult át zivatarfelhő Magyarkeszi fölött. Mielőtt az eső eleredt volna, a villám halálra sújtotta Cs. F.-né 60 éves termelőszövetkezeti nyugdíjast, ki a házikertjükben háztáji kukoricát kapált. A szerencsétlenül járt asszonytól pár méterre lévő idős testvére sértetlen maradt. (Tolna Megyei Népújság 1984. június 13.)

40 ÉVE A nyugatnémet Trier városa most ünnepli fennállásának 2000. éves évfordulóját. Az ebből az alkalomból rendezett nagy nemzetközi asztalitenisz csapatversenyen a magyarok is részt vettek, s a női együttes szép sikert ért el. A Bolvári II., Fazekas, Gál alkotta fiatal gárda megnyerte a tornát, a döntőben 3:0-,ra győzött Anglia ellen. (Tolna Megyei Népújság 1984. június 13.)

30 ÉVE A második világháborúban hősi halált halt két magyar pilóta tiszteletére avattak emlékművet Paks határában. A Himnusz hangjaival vette kezdetét az a megemlékezés, melyet a légicsata közben lezuhant gép becsapódási helyszínén tartottak szombaton. Zsámboki Dezső és Sallós Géza repülőjét Paks határában érte a végzetes találat. Parancs szerint támadtak meg egy harminc gépből álló köteléket. Az esélytelen küzdelem rövid idő alatt eldőlt. Bár Zsámboki Dezső engedélyt kapott a gép elhagyására, ő mégis a sebesült társa megmentéséért kényszerleszállást kísérelt meg. Ekkor vesztették életüket 1944. április 3-án. (Tolnai Népújság 1994. június 11.)

30 ÉVE A vasárnap befejeződött labdarúgó NB II-es bajnokságban végérvényessé vált, hogy negyedszázados NB II-es szereplés után búcsúra kényszerült a tolnai megyeszékhely együttese. A Paks elleni megyei rangadón a Duna-partiak 2-0-ra nyertek, ők megerősítették további tagságukat, míg a Szekszárdi Polgári SE elköszönt a második vonaltól.  (Tolnai Népújság 1994. június 13.)

Hajdan
Ezzel a különleges öltözékkel és sminkkel örültek a diáklányok a tanítás végének
Fotó: Degré Gábor

30 ÉVE Ha valaki igazán jól érezte magát a hidegfrontos nyári délelőttön, akkor azok az általános iskolások voltak, akik az utolsó tanítási napot ünnepelték meg méltó módon, az iskola falain belül és azon kívül. Szekszárdon, a Garay János Általános Iskola nyolcadikosai például a belvárosban korzóztak nem egészen szokványos viseletükben. (Tolnai Népújság 1994. június 11.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában