Folyamatos fejlődés

2024.06.16. 11:30

Tizennyolc éven át vezette az egyik legkisebb településünket

Sokan elámulnak, akik az ország egyik legkisebb településére, Murgára látogatnak. Mondhatni egy kisebb időutazáson vehetnek részt, akik a gyönyörű falut felkeresik, a településről és az elmúlt tizennyolc év munkásságáról kérdeztük Felkl Márton polgármestert, aki már nem indult az idei választáson.

Farkas Eszter

Tolna vármegye egyik legkisebb települése, Murga, különleges polgármesterrel büszkélkedhetett az elmúlt 18 évben. A falu első embere 2006-ban vette át a vezetést, nem csak irányította a települést, hanem sok esetben maga végezte el a szükséges munkákat is. 

Az ő és családja, valamint a helyiek együttműködésének köszönhetően Murga folyamatosan fejlődött és szépült.

Murga leköszönő polgármestere Felkl Márton
Tizennyolc évig vezette Murgát Felkl Márton
Fotó: Makovics Kornél


A polgármester elmondása szerint annak idején a helyiek unszolására döntött úgy, hogy indul a választásokon. Murga szülötteként szoros kötődése volt a településhez, bár Tolnára költöztek, később Murgán mezőgazdasággal kezdtek foglalkozni 1994-ben. 

– A falubeliek unszolására vállaltam, hogy indulok 2006-ban a polgármesteri tisztségért, hogy segítsek a közösségnek – válaszolta kérdésünkre Felkl Márton. – Az első ciklus után világossá vált számomra, hogy szeretném hosszú távon is segíteni a települést fejlődésében. A célom az volt, hogy a falu helyzetét stabilizáljam és fejlesszem, amit sikerült is elérni az évek során.

A polgármester visszaemlékezett indulására, elmondása szerint Murga, mint kistelepülés, nem volt könnyű helyzetben 2006-ban. Az anyagi keretek szűkösek voltak, és az eladósodás veszélye is fennállt. Azonban az állami támogatások és a csekély iparűzési adók révén sikerült stabilizálni a falu gazdaságát.

Eredmények és kihívások

A polgármester számos jelentős eredményt ért el hivatali ideje alatt:  Az úthálózat fejlesztése, útburkolatok és járdák felújítása. Az E.ON elektromos hálózat felújítása, mivel viharok után sok probléma volt a villamos hálózattal. Falugondnoki szolgálat bevezetése 2009-ben, szociális étkeztetés, valamint gyermekjóléti és családsegítő szolgálat kialakítása. A faluközpont és a templom körüli vízelvezető rendszer helyreállítása önerőből. Játszótér felújítása. Művelődési ház felújítás, amire napelemes rendszert is telepítettek. 

Az eltelt évek alatt a polgármester nem csak adminisztratív feladatokat látott el, hanem a karbantartástól a fűnyírásig minden feladatot el kellett végeznie.

Felkl Márton portálunknak elmondta, hogy a legnagyobb kihívást a település népességének csökkenése jelentette. Megválasztása évében 92 fő lakott Murgán, mára ez a szám 49-re csökkent. A fiatalok elvándorlása folyamatos problémát jelent. Az egyik legnehezebb döntés pedig az óvoda és iskola hiányának megoldása volt, amit társulási formában sikerült rendezni a környező településekkel együttműködve. Szerencsére a közösségi élet a település méretét tekintve is igen pezsgő. Minden évben tartanak majálist és falunapot, amin az elszármazottak is szívesen vesznek részt.

Megszületett a döntés

Felkl Márton egészségügyi okok miatt nem vállalta az újabb ciklust. 

Szeretne több időt tölteni a családjával és az unokáival, valamint figyelmet fordítani két vállalkozására, amelyek teljes embert kívánnak. 

A távozó polgármester szívesen segít és ad tanácsokat az új vezetésnek, ha szükség van rá. Fontosnak tartja a közösség támogatását és a személyes példamutatást. Felkl Márton optimista Murga jövőjét illetően. A település ingatlanjait sorra megvásárolják és helyreállítják, ami növelheti a település vonzerejét üdülőfalu szempontjából. Azonban fontosnak tartja a szennyvízhálózat és a vízelvezetés rendbetételét is.

Üzenet a falusiaknak

– Büszke vagyok mindenkire, aki hozzájárult Murga fejlődéséhez. Köszönöm minden murgai támogatását és munkáját. Sok mindent magamnak kellett elvégeznem, de megérte látni a közösség fejlődését és összetartását – mondta Felkl Márton.

Egy korszak lezárult Murgán, de a polgármester öröksége és munkássága tovább él a közösségben, amit szolgált és szeretett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában