Önkénteskedésre buzdítja a fiatalokat a szekszárdi egyesület

2024.06.23. 07:00

Több mint húsz éve fogad külföldi fiatal felnőtteket a Polip Ifjúsági Iroda

Több mint húsz éve fogad külföldi fiatalokat a Polip Ifjúsági Iroda Szekszárdon. Az egyesület életében az önkéntesség mindig is kulcsszerepet töltött be, és idén sincs ez másképp. Tavaly ősszel három török és egy orosz lány érkezett önkénteskedni az egyesülethez. Az önkéntesek elmondása szerint hatalmas lehetőség számukra, hogy itt dolgozhatnak és megismerkedhetnek a magyar kultúrával.

Farkas Eszter

Az önkéntesek gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak Szekszárdon és környékén. Az iskolákban és óvodákban segítenek, ahol különféle programokat és foglalkozásokat tartanak, bekapcsolódnak a napi feladatok ellátásába. Angol nyelven kommunkálnak, bemutatják saját kultúrájukat, új színt visznek az intézmények életébe.  A lányok szerint az önkénteskedés hatalmas felelősséggel jár, de mindenkit, így a jövő nemzedékét is arra buzdítják, hogy próbálják ki magukat ebben a szerepben. Véleményük szerint különösen értékes, hogy munkájuk mellett utazhatnak és új dolgokat tanulhatnak.

Önkénteskedésre buzdítja a fiatalokat a Polip
Az önkéntesek és Letenyeiné Mráz Márta Fotó: Mártonfai Dénes

A Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps, ESC) Program

A Polip Ifjúsági Egyesület által szervezett önkéntes programok a European Solidarity Corps (ESC) keretében valósulnak meg. Az ESC egy Európai Uniós kezdeményezés, amely lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy önkéntesként különböző projekteken dolgozzanak az Európai Unió országaiban és azon túl is. Az ESC célja, hogy elősegítse a fiatalok személyes és szakmai fejlődését, valamint hogy hozzájáruljon a közösségi élet javításához.
Letenyeiné Mráz Márta, az egyesület elnöke kiemelte, hogy az ESC program kiváló lehetőség nemcsak a külföldieknek, hanem a magyar fiataloknak is. A program keretében a résztvevők akár egy évet is külföldön tölthetnek, miközben különféle projekteken dolgoznak. Ez lehetőséget nyújt számukra, hogy új kultúrákat ismerjenek meg, fejlesszék nyelvtudásukat és értékes munkatapasztalatokat szerezzenek.

Hogyan lehet jelentkezni?

Az ESC programra való jelentkezés egyszerű és mindenki számára nyitott, aki megfelel az alapvető követelményeknek. A jelentkezőknek 18 és 30 év közöttinek kell lenniük, és elkötelezettnek a közösségi munka iránt. A programra való jelentkezéshez először is regisztrálni kell az ESC portálján, majd ki kell választani a megfelelő projektet.  

Az önkéntesség előnyei 

Az önkéntesség számos előnnyel jár a fiatalok számára. Az önkéntes munka során szerzett tapasztalatok segítenek a személyes fejlődésben, növelik az önbizalmat és fejlesztik a kommunikációs készségeket. Emellett lehetőséget nyújt a résztvevőknek, hogy új barátokat szerezzenek és bővítsék a kapcsolati hálójukat.
Az ESC programban való részvétel további előnye, hogy a résztvevők megismerkedhetnek más kultúrákkal és nyelvekkel, ami különösen értékes lehet a későbbi karrierjük szempontjából. A programban részt vevő fiatalok gyakran számolnak be arról, hogy az önkéntes munka során szerzett tapasztalatok segítettek nekik abban, hogy jobban megértsék mások nézőpontját és empatikusabbak legyenek.

A Polip Ifjúsági Egyesület szerepe

A Polip Ifjúsági Egyesület Szekszárdon immár negyed évszázada kínál jobbnál jobb lehetőségeket a tinédzser korosztálynak. 
Az önkéntesek munkája nagyban hozzájárul a helyi gyerekek és fiatalok fejlődéséhez, gazdagítja a helyi közösséget. Az iskolákban és óvodákban végzett munka során az önkéntesek nemcsak segítenek a tanulásban és a fejlődésben, hanem példaképként is szolgálnak a fiatalabb generáció számára. Az önkéntesek elkötelezettsége és lelkesedése inspirálja a helyi fiatalokat is, hogy ők is részt vegyenek hasonló programokban.

Az önkéntesek fogadóhelyei

Seyma Kuran - Kék Madár Alapítvány Családi Napközi - Szekszárd,
Cansel Özen Öztürk - Zöldkert Óvoda- Tolna- Mözs, 
Valeriia Molchanova - Szent István Gimnázium - Tolna
Fatma Nur Talay - Waldorf Óvoda Szekszárd.

Az önkéntesek saját példájukon keresztül népszerűsítik az önkéntességet, ugyanakkor egy életre szóló élményt szereznek, amely nagy hatással vannak jövőjük alakulására. 
Az egyesületünk küldő szervezetként a magyar fiatalok felkészítését, támogatását is biztosítja, spanyol, német, olasz partnerekkel dolgozik együtt. Érdeklődni lehet a polip.esc@gmail. com címen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában