Nyári szünet

2024.06.17. 14:00

Vakáció: a gyerekeknek öröm, szülőknek szorongás

Még pár nap és kezdődik a nyári szünet az általános és középiskolásoknak. A több mint két hónapig tartó vakációt jó lenne tartalmasan eltölteni. De hogyan, hiszen a szülőknek nincs annyi szabadságuk, hogy ezt megoldják. Ahol erre lehetőség van, nagy segítséget jelentenek a nagyszülők, de mit tehet az a család, amelyik nincs ilyen kiváltságos helyzetben?

Mauthner Ilona

20240617_Szekszárd_Vakáció_Szekszárdi Baka István Általános Iskola 2/b tanulói is nagyon várják a vakációt_ Foto:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

A szekszárdi Baka István általános iskolában már felkerült a „ció” a táblára. Pál Tibor, az intézmény igazgatója elmondta, a vakáció előtti utolsó napok már lazábbak, ballagási próbát tartanak, tanár-búcsúsztatót a nyolcadikosoknak és könnyebb, viccesebb órákat. 

vakáció, nyári szünet
Hamarosan kezdődik a vakáció, nagy gondot jelent a kisgyerekekre való felügyelet megoldása, mert nekik sok a mozgásigényük
Fotó: Molnár Gyula

 

Pár nap és kezdődik a vakáció

Több ezer gyermeknek kezdődik meg pár napon belül a nyári vakációja. A szülőknek nem kis gond ez, főleg a tíz év alatti csemetéknél, hiszen őket még pár órára sem szabad egyedül hagyni a lakásban. A nagyobbak elhelyezése könnyebb, az más kérdés, hogy tartalmasan tölti-e el az időt a gyerek, vagy a tévé, netán a számítógép előtt ül órákon át.

A gyerekek örülnek a rájuk szakadt szabadságnak, a szülők meg szoronganak, tervezgetnek, osztanak, szoroznak, mikor, kivel, hol, mennyiért oldják meg a gyermekeik felügyeletét. A szerencsés az lenne, ha élményekkel telve telne a nyár.

Legyen íve a nyárnak, a pihenést váltsa az aktív időszak

Általában az a jellemző, hogy a szünidőt a szülők megosztják a szabadságuk terhére, vagy a nagyszülőket is bevonják, esetleg napközis- és ottalvós táborokba megy a gyerek. De ez teljesen a csemete személyiségétől, korától, a család ízlésétől, érdeklődésétől és az anyagi helyzetüktől függ, ebben tehát nem igazán lehet szabályt alkotni.

– Legyen íve a nyárnak – javasolta Király Gabriella, klinikai gyermek-szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója. A szünet elején intenzív pihenős időszak következzen, mert az egész éves tanulás után nagyon elfáradnak a gyerekek. Nem szerencsés, ha egyből a nyári házi feladatokat veszik elő vagy kezdik a matektábort.

Augusztus végén apránként visszaállhat az élet a régi kerékvágásba. Az utolsó két-három hétben már elkezdhetnek foglalkozni az iskolával, be lehet szerezni a tanévkezdés kellékeit. Ezt az ívet évről évre tartani lehet, és így a nyári szünet eltöltésének is kialakul a szokása. A kezdeti pihenés után kisebb részekre osztható a tanulnivaló, és könnyebb tempóban a nyár végéig meg lehet tanulni azt.

Nem mindenkinek van kéznél a nagymama

– Már előre szorongok, hogyan oldjuk meg a nyarat – mondta Kékkúti Sára, kétgyermekes anyuka. – A nagyobbik fiam nyolc, a kisebb hatéves. A nagyobbra még nem lehet rábízni a kicsit, ketten együtt meg még több rossza­ságot csinálnának felügyelet nélkül. Édesanyám vidéken él és elvállalta őket egy hétre, anyósom viszont még dolgozik, így rá nem számíthatunk, legfeljebb hétvégén.

A férjemmel felosztottuk a szabadságunkat, bár szeretnénk legalább egy hetet mind a négyen együtt eltölteni. A nagyobbik fiam öt napos lovas táborba megy, de nem ottalvós, így hozni-vinni kell naponta. Sokba kerül a strandolás is, inkább kirándulunk, túrázunk hétvégenként, és megpróbáljuk hangulatosan – piknikes felszereléssel – eltölteni a nyarat.

Táborból táborba, sokba kerül mindez

– Az ideális helyszín a feltöltődésre a szabadban van, ahol a gyerekek kedvükre mozoghatnak, legyen az mező, erdő vagy vízpart, ahol találkoznak a természettel és eldönthetik, hogy focizni, biciklizni és rohanni akarnak, vagy bunkert építeni, virágot szedni, esetleg fára mászni – sorolta Király Gabriella. – Nem szerencsés az sem, ha folyamatosan távol töltik a szünidőt a gyerekek az otthonuktól.

Sok gyermek egész nyáron utazik, táborból táborba megy. Fontos, hogy a gyerekek megszokott környezetükben, az otthonukban is tudjanak pihenni, az is lehet nyaralás. A nyári szünetben lazíthatnak a hétköznapi szokásokon: alhatnak többet, este nézhetnek tovább filmeket.

Elváltan nehezebb a nyarat menedzselni

Ha elváltak a szülők, figyelni kell arra, hogy a nyári szünetben a gyerekek mindkét szülőjükkel osztozhassanak a kikapcsolódásban, és hogy ezek az együttlétek tartalmasak legyenek, tanácsolta a pszichológus. Az elvált feleknek pedig ügyelniük kell arra, hogy ne méricskéljék össze az apával és anyával töltött időt, ne alakuljon ki verseny, amelyben a drága, tengerparti nyaralás az első díj, a hazai, vidéki pihenés pedig olcsóságnak számít.

Ott van még a legfontosabb dolog is: egy szülő akkor tud felszabadultan, örömmel jelen lenni a nyaraláson, ha neki is van lehetősége a kikapcsolódásra, pihenésre. Ezért nagyon fontos, hogy az úti célt és a nyaralás jellegét lehetőleg úgy válasszuk meg, hogy figyelembe vesszük a saját vágyainkat és határainkat is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában