Szociális ellátás

2024.07.03. 14:00

A tengelici kidőlt fák még nem alkalmasak tüzelőnek

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kemény lombos fafajú tűzifát szállít hatvan Tolna vármegyei településnek, amelyek mind nyertek a szociális célú tűzifa pályázaton. A tengelici parkerdő viharban elpusztult, kidőlt fái egyelőre nem kerültek be a szociális tűzifaprogramba, mert egészen őszig élőnedves faanyagnak számítanak.

Brunner Mónika

Új szakaszba lépett a szociális tűzifaprogram, a rászorulók számíthatnak a téli fűtőanyagra. A Gyulaj Zrt. tájékoztatta lapunkat, hogy a közelmúltban léptek kapcsolatba a szociális tűzifaprogramban nyertes hatvan önkormányzattal, a főleg kemény lombos fafajú, közel négyezerkétszáz köbméter tűzifát szeptembertől szállítják a részükre.  

hatvan település gyulaj zrt. önkormányzat szociális tűzifa program erdő szociális tűzifa
Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója (balra) és  Polecsák Zoltán kerületvezető 
Beküldött fotó

Tengelic elpusztult fáiból bútorlécek lesznek 

A Tengelici Parkerdőt ért viharkárral kapcsolatban szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Gyulaj Zrt. arról tájékoztat, hogy az idei évben a készleteik lehetősége megengedi, hogy szárazfát tudjanak szállítani, olyan faanyagot, amely azonnal bevethető a fűtési szezonban. A tengelici erdő kidőlt, elpusztult fái azonban nem ezen fafajú kategóriába tartoznak. A Tengelici Parkerdő tényleges fakitermelése a folyamatban lévő hatósági eljárások miatt csak szeptemberben valósul meg, hatalmas fákról van szó, amelyek nedvességtartalma túl nagy ahhoz, hogy megfelelő fűtőanyagot biztosítsanak. A tervek szerint faenergetikai, fűrészipari felhasználás vár ezekre a fákra, vélhetően a magasabb minőségű faanyagokból bútorlécek lesznek, a kisebbekből deszkák. A vékonyabb ágrészekből akár jövő évben már lehet lakossági célra felhasználható tűzifa, ám még ekkor is élő, nedves állapotban lesznek, így vélhetően jövőre sem kerülnek be az állami szociális tűzifa programba. 

Jobb erdőt hoznak létre, mint amit kivágtak 

Az erdőfelújítások, azaz a letermelt erdő területén új erdő telepítésével érintett terület és a fakitermeléssel érintett terület nagyság egyenlő, mivel a kivágott erdő helyén ismételten az új erdő létrehozása kötelező. Történjen ez akár természetes úton, természetesen létrejött sarjjal vagy úgynevezett újulattal, akár mesterséges csemete ültetéssel, vagy például makkvetéssel. Az erdészeti szakmai munka egyik fő alapelve, hogy mindig jobb erdőt hozzanak létre, mint amit kivágtak, ismerteti a Gyulaj Zrt. Hozzátették, hogy ehhez a célkitűzéshez még társul a szintén a hatályos jogszabályokban rögzített elv, az úgynevezett természetességi szint, azaz minél természetesebb erdőt, minél természetesebb módon alakítsanak ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában