Értényi találkozó

2024.07.02. 11:30

Az elszármazottak találkozóján két díszpolgári címet adtak át

Tizenkettedszer találkoztak, emlékeztek, töltekeztek és adtak hálát június 29-én az Értényből elszármazottak. Az önköltséges rendezvényükhöz az önkormányzat biztosította a sátrat, az asztalokat, a padokat, amit ezúttal is köszönettel vettek.

Teol.hu

A nap – már hagyományosan – szentmisével kezdődött, amit Kamerer Aleksandar, azaz Sándor atya celebrált, a kántor pedig az értényi nagyszülőkkel rendelkező paksi Király István volt, aki lehetőséget adott a szintén helyi gyökerekkel bíró, tehetséges unokaöccsének, Fenyvesi Lászlónak is. 

Helyi lakosok és elszármazottak adományaiból állították a felavatott keresztet, a képen Ékes László és Sándor atya (Beküldött kép)

A köszönet hangjai

A szertartást követően „A köszönet hangjai” címmel igényes, az eseményhez és annak elismertjeihez igazodó, méltó program zajlott a templomban dr. Kovács Zoltán narrációjával. Keretként régi Mária-énekek hangzottak el Király István, versek Kiss Zsanett és Holló Katalin Rita, imádságok Szabó Károlyné, erdélyi és somogyi népdalok pedig a tamási Gulyás Ildikó és szép hangú tanítványa, Groszmann Sára értő előadásában. Nemcsak az ünnepelteknek, hanem az ünneplőknek is szóltak. Erre mindenki lélekben készült, hisz tudták, két díszpolgári címet is átad Gománné Szabó Zsuzsanna polgármester a laudációt felolvasó Tóth Károly közreműködésével. 

Az égben nyitott rendelőt

Dr. Kakucs Sándor gyémántdiplomás főorvos, 1990-ben költözött Erdélyből Érténybe, ahol harminchárom évig magas fokú szakmai felkészültséggel, alázattal, kiváló munkával szolgálva, elismerést, tiszteletet érdemlően ellátta a község, valamint Koppányszántó és a barnaháti szociális otthon gyógyításra szorulóit is. Orvosi munkája mellett jó barát, remek szomszéd, mindig segítő ember, és két ciklusban önkormányzati képviselő volt. Hippokrateszi esküjét meg nem szegte, s az utolsó leheletéig a betegei voltak fontosak számára. Mivel a példás életet élő főorvos tavaly ősszel az égben nyitott rendelőt, így Örs fia vette át a posztumusz elismerést, amit édesanyjával közösen köszöntek meg. 

Ötvenhét éve szolgál, tanít, nevel

Simon Ferencné tanító leltárja: ötvenhét éve szolgál, tanít, nevel tanórán és azon kívül gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Gárdonyi Gézát idézve a fejekbe, Németh László szerint „a lábak elé világító lámpás”. Elképzelhetetlenül sok iskolai, illetve községi műsort, rendezvényt szervezett, korrepetált, és ha kellett, mert szükség volt rá, a sajátjából tízóraiztatott. Részt vett a felnőttoktatásban, a romák felzárkóztató programjában. Ténykedett helyi képviselőként, kultúrház- és klubvezetőként, tagja volt az egykor sikeres pávakörnek. Ma sem tagadja meg önmagát: kirándulásokra, kulturális eseményekre mozgósít, és nélkülözhetetlenül hasznoskodik az elszármazottakkal összefogva. Az ő ötlete a temetőben a más sírkertekben nyugvó értényiek emlékhelye, és a Bocskai utcai kereszt. Tulajdonosa a Falvak Kultúrája Alapítvány Örökségünkért országos elismerésnek, és magáénak tudja az Értény községért kitüntető címet. 

Végül megszólalt Neumayer János, dr. Kovács Zoltán és Ékes László harmonikája  (Beküldött kép)

Felavatták a Bocskai utcai keresztet

A délelőtt hátralévő részében meghitt ünnepség keretében avatták fel Ékes László gondolataival, Sudár Béláné versmondásával a Bocskai utca végi keresztet, ami Molnár Béla példaértékű munkájából, a helyi vállalkozók, Cs. Szabó István, Szalai József, Szalai László, H. Tóth Károly, a tamási Topa Kft. és az elszármazottak adományaiból valósult meg. 

A bőséges és finom ebéd elköltése után megszólalt Neumayer János, dr. Kovács Zoltán és Ékes László harmonikája, előlopakodtak a nóták, és mesélni kezdtek úgy, ahogy az emberek, az utcák, a házak is tették. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában