Méltó büntetés

2024.07.04. 16:30

Baltával a kezében halálosan megfenyegette őket

Hetenként egy napon kénytelen ingyenesen dolgozni.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Baltával a kezében, halálos fenyegetéssel félemlített meg egy delikvens két személyt, akik jogos tulajdonukat – árverésen szerzett házukat – kívánták a közelmúltban átvenni. A kárvallottak a második, újfent hasonló körülmények között lejátszódó, sikertelen kísérletük után feljelentést tettek. A dolgok jelen állása szerint a tettesre méltó büntetés várhat: jelesül közérdekű munka.

De mit is takar ez a kifejezés? Elkerülendő a jogi nyelvezet végtelen mélységeket elénk táró univerzumát, a lényeg nagyjából így ragadható meg: ez egy olyan büntetés, melynek értelmében a közérdekű munkára ítélt személy köteles a meghatározott munkát hetenként legalább egy napon, a heti pihenőnapon vagy a szabadnapján díjazás nélkül végezni.

Ez a sanyarú sors vár – illetve, legyünk pontosabbak: várhat – a baltával felfegyverkezett, a kárvallottakra életveszélyes fenyegetéseket zúdító tettesre. Hetenként legalább egy napon kénytelen lesz ingyenesen dolgozni. Értéket teremtve, mert van-e más értelme a szó eredeti értelmében vett munkának?

Az már külön fejezetet érdemelne, hogy hol, mely munkahelyen is zajlik majd ez a méltó büntetés. Ugyanis a delikvensnek el kell mennie, különböző okmányokkal felszerelkezve, az illetékes hivatalba, onnan orvosi vizsgálatra, utána ismét vissza a hivatalba, majd pedig a kijelölt munkahelyre. Ebben a közelgő hőhullámban ez lesz az igazán embert próbáló feladat, jóval súlyosabb, mint a közérdekű munka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában