Hajdan

2024.07.05. 08:30

Elárasztotta a bor a pincét

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: MW

40 ÉVE Leletek. Szerencsés ásatások zajlottak a héten megyénkben. A lengyeli kultúra Mórágy-Tűzkődombi lelőhelyén 50-ről 59-re gyarapodtak a megtalált sírok, gazdag tárgyi anyaggal együtt. Palánkon ipartörténeti jelentőségű leletekre bukkantak a régészek. (Tolna Megyei Népújság 1984. június 29.)

40 ÉVE Könnyűzene. Hetedik alkalommal rendezték meg Tamásiban az országos amatőr pop-, jazz-, rocktalálkozót. Célja: a mozgalom további fejlődésének segítése. A megyénkben rendezett elődöntőn 21 együttes lépett színpadra Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Zala megyék képviseletében. A Tolna megyei szereplők közül a „B” Section, a Parragh-Gáti duó, a Blach-Blues és az Abonész együttesek kaptak ezüst-, illetve bronzoklevelet. (Tolna Megyei Népújság 1984. június 29.)

40 ÉVE Hordó fúrás. „Kellemes” meglepetéssel kezdődött a hét a szekszárdi Aranyfürt Tsz Fürdőház utcai – a városi tanácstól bérelt, így elvileg feltérképezett – pincészetében. A munkába érkező dolgozók bortól sárosán találták a nagy, kettős pince belső ágát. Nem történt hanyagság, pontosabban nem az ő hanyagságuk történt. 10 hektoliter és 63 liter különleges minőségű cabernet (aranyérmes), azért locsolta a pincét, mert eredeti hordóját a legszabályosabban keresztülfúrták. Felülről lefelé, a pince mennyezetével együtt. A Budapesti Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat fúrógépe volt a tettes. A termelőszövetkezet a rendelkezésre álló aranyérmes borpocsolyákból a biztonság- és önigazolás kedvéért mintákat vetetett. Heimann Ferenc elnök szerint 100 ezer forint körüli a kár. (Tolna Megyei Népújság 1984. június 26.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában