Német nemzetiségi tábor

2024.07.10. 07:30

Gyógynövénykutatásra indultak a kisdiákok

Német nemzetiségi tábor fogadta a cikói kisdiákokat. Megnézték az Ulmer Schachtelt és a Mézeskalács Múzeumot, és gyógynövény túrán is részt vettek a tanulók, majd lepréselték a mezőn fellelt zsákmányt.

Szeri Árpád

Gyógynövénytúrán ismerkedtek az erdő-mező zöld világával a cikói általános iskolások. Ezen a különleges természet járáson a német nemzetiségi tábor kisdiákjai vettek részt. 

gyógynövény
Bejárták a cikói határt a gyógynövény túra kisdiákjai. Fotó: Beküldött fotó

Az immár szünidős elfoglaltságnak a község, azon belül a Cikói Perczel Mór Általános Iskola adott otthont. Erről a bázisról indultak a gyermekek és pedagógus kísérőik–  nyertes pályázati forrásból bérelt busszal – a különböző célállomásokra.  Jártak Bonyhádon, a Magyarországi Németek Házában, majd egy kellemes fagyizást követően a Skate parkban vezették le energiájukat. Cikóra visszatérve ebéd után egy német nyelvű színházi előadást tekintettek meg a művelődési házban. A csapat Bajára is ellátogatott, a városban a gyermekek megismerkedtek a dunamenti svábok 18. századi kivándorlásának szimbólumal, az Ulmer Schachtel, azaz ulmi dereglye nevű folyami hajóval. A visszaút szekszárdi megállóján kihagyhatatlan elfoglaltságot jelentett a Mézeskalács Múzeum felkeresése. Nagynyárádon pedig a kékfestő műhely tevékenységébe tekinthettek bele a táborlakók.

A bevezetőben említett kirándulás külön érdekeségét az jelentette, hogy a tanulókat Molnár Józsefné polgármester kalauzolta a község határában. A település vezetője már huzamos ideje foglalkozik behatóan a gyógynövényekkel. Vezetésével a német hagyományokhoz tartozó, úgynevezett szentelt gyógyfű csokor növényeit igyekeztek fellelni a terepen. Ez nem is olyan egyszerű feladat, miután ez a csokor nem kevesebb, mint huszonkét növényből áll. A közel három órás túra végeztével a kisdiákok visszatérek az iskolába, ahol szakavatott módon lepréselték a leszüretelt zsákmányt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában