Holokauszt 80

2024.07.07. 18:05

Friedmann Tamásra is emlékezett Szekszárd

Szekszárdon a Művészetek Házában tartottak megemlékezést a Holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából, ahol a város lakói és a meghívott vendégek együtt tisztelegtek az áldozatok előtt.

Farkas Eszter

Az évfordulós rendezvényt Csötönyi László, Szekszárd Város Közgyűlése Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg, aki megható szavakkal köszöntötte az emlékezőket. Beszédében elszavalta Radnóti Miklós „Á la recherche” című versét, amely mélyen megérintette a jelenlévőket. Ezt követően Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere tartott emlékező beszédet, amelyben a Holokauszt szörnyűségeit és annak hatásait elevenítette fel. Kiemelte, hogy tavasszal több botlatókövet is elhelyeztek a városban az áldozatok emlékére, így tisztelegve azok előtt, akik életüket vesztették nyolcvan évvel ezelőtt.

holokauszt, szekszárd
A Holokauszt 80. évfordulóján emlékeztek meg Szekszárdon, a Művészetek Házában. Fotó: Kiss Albert.

Gyurkovics János beszédében külön megemlékezett a nemrégiben elhunyt Friedmann Tamásról, aki a Szekszárdi Magyar Izraeli Baráti Társaság és a Szekszárdi Izraelita Hitközség elnöke volt. Friedmann Tamás személyes története és elkötelezettsége a közösség iránt mély nyomot hagyott mindazokban, akik ismerték. Az emlékező beszédeket követően a helyi Tücsök Zenés Színpad Egyesület lépett fel, akik megható műsort adtak elő. Az egyesület vezetője, Béresné Kollár Éva is szívszorító módon emlékezett meg Friedmann Tamásról, kiemelve az ő közösségért tett erőfeszítéseit és örökségét.

Holokauszt, szekszárd
Az eseményt a Művészetek Háza előtti Holokauszt-emlékműnél koszorúzással zárták. Fotó: Kiss Albert

A liturgiai megemlékezést Fináli Gábor, a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbija tartotta, a megemlékezés során Anatolij Klavinszkíj kántor működött közre. A vallási ceremónia során imákkal és énekekkel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. Az eseményt a Művészetek Háza előtti Holokauszt-emlékműnél tartott koszorúzással zárták, ahol a résztvevők közösen helyezték el a megemlékezés virágait. A szertartás méltó módon zárta le a megható és emlékezetes eseményt, amely lehetőséget adott a közösség tagjainak, hogy együtt emlékezzenek és tisztelegjenek az áldozatok előtt.

A Holokausztra emlékeztek Pakson is

Vasárnap délután a Paksi Pünkösdi Gyülekezet kegyeleti sétával egybekötött megemlékezést tartott a paksi zsidó lakosság deportálásának 80. évfordulóján. Az eseményen a helyi könyvtár bejáratánál tartottak koszorúzást. Fél hétkor kegyeleti séta indult az Ó-Paks Vasútállomáshoz, ahol Orbán Attila, a Tolna vármegyei közgyűlés alelnöke tartott rövid megemlékezést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában