Aranyérmes vörösek

2024.07.02. 13:31

Kiválóan szerepeltek a szekszárdi borok az országos versenyen

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny díjkiosztó ünnepségét. Az idei megmérettetésre a huszonkét hazai borvidékről 230 pincészet nevezett 897 tétellel.

Mauthner Ilona

Dr. Bodri István elmondta, egyre több szekszárdi borász nevez be az országos versenybe

Fotó: Mártonfai Dénes

Kiemelkedően szerepeltek a Szekszárdi borvidék pincészetei az idei országos borversenyen: összesen kettő nagyaranyat, kettő különdíjat, tizennyolc arany- és öt ezüstérmet vehettek át a termelők.

A három országos nagyarany közül vörösborból kettőt is borvidékünk borászatai nyertek.

A Bodri Borbirtok nagy sikere

A Bodri Borbirtok két kiváló nedűje is arany minősítést kapott, az egyik a Szekszárdi Vörös Cuvée Válogatás „Gold Optimus” 2017, a másik pedig a Szekszárdi Vörös Cuvée Válogatás „Grand” 2017. Utóbbi "A legjobb kékfrankos alapú házasítás" címet is elnyerte.

A 2017-es évjárat volt a nyerő

Megkértük magát a termelőt, dr. Bodri Istvánt, hogy mutassa be a két bort. Mint elmondta, mindkettő 2017-es évjáratú cuvée, vagyis többféle szőlőből készült. A Gold Optimus egy kevés kékfrankost tartalmaz (3 százalék), zömében merlot (69 százalék) és cabernet sauvignon (28 százalék) alkotja. Mindkét bor több nemzetközi borversenyen is nyert már aranyérmet. Az egyik fajtából négyezer, a másikból közel kétezer palack van még.

Dr. Bodri István azt is elmesélte, hogy a díjkiosztón ő maga is részt vett személyesen, az aranyérmeket Nagy István agrárminisztertől vehette át. Természetesen nagyon örültek az újabb elismerésnek. Elárulta azt is, hogy neki személy szerint most a kedvenc vörösbora a 2021-es évjáratú merlot válogatás, míg a fehérek közül a sauvignon blanc.

Kiválóan szerepeltek a szekszárdi borok

Az Országos Borversenyen a Bodri Borbirtok mellett több szekszárdi pincészet is kiválóan szerepelt, így például a Szeleshát Szőlőbirtok a 2019-es évjáratú Gubac Merlot-ja „A legjobb vörösbor” lett az idei hazai megmérettetésen. 

A Fritz Birtok a 2020-as Szekszárdi Le Petit Papillon borával, valamint a szintén 2020-as Medicina Cuvée-jével és az ugyancsak abból az évből származó Primus Cuvée-jével is aranyat nyert. Aranyérmet érdemelt emellett az Eszterbauer Borászat 2023-as Nagyapám Kadarkája és Sógor Kadarkája is. 

A Tringa Borpince három 2019-es bora, a Merlot Prémium, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc is aranyérmes lett, és ugyancsak a legkiemelkedőbbek közé került a Garai Pincészet 2019-es Täuninger Cuvée bora, a Szeleshát Szőlőbirtok 2018-as Nomád Merlot-ja és a 2020-as Cabernet Sauvignonja, a Prantner Pince 2021-es Syrah-ja és Sauli Cuvée-je, a Vesztergombi Pince 2019-es Vintage Cuvée-je és Bodzás Merlot-ja, valamint a Szekretar Wines 2019-es „Ultra Marathon” Merlot Premium bora.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában