Teol.hu videó

2024.07.01. 17:30

Megszépült szobrok hirdetik a helybeli bor jó hírét (videó)

Megszépült szobrai megújult köntössel tekintenek a járókelőkre, Törő György fafaragó művész korábbi alkotásai. A Kilátó közelében található fa szobrok tizenhat esztendeje öregbítik a szekszárdi szőlősgazdák és a helybeli bor jó hírét.

Szeri Árpád

Az idő napjainkra kikezdte a Vincellér és A pincétől hazafelé elnevezésű kompozíciók külsejét. Ezért határozta el Bognár Cecil és csapata – köztük Sipos Norbert gyermekjátszótér-építő vállalkozó –, hogy megtisztítja az évek rárakódott hordalékától az alkotásokat.

A Kilátó közelében található fa szobrok tizenhat esztendeje öregbítik a szekszárdi szőlősgazdák és a helybeli bor jó hírét.
Fotó: Makovics Kornél

Szombaton szoboravató volt

A látványos, szó szerint megtisztulást hozó eredményt szombaton délelőtt nyugtázhatták az érdeklődők az immár második szoboravató alkalmából. Az alkalomhoz illő ünnepségen Bognár Cecil tanító-népművelő, a Magyar Kultúra Lovagja üdvözölte a közönséget. Nemcsak vendégmarasztaló szavakkal, hanem saját maga játszott tárogató futamokkal is. A muzsika kedvelői mellett a költészet barátai is művészi élményben részesültek, Garay János és Babits Mihály egy-egy versrészlete révén. A ráadást az a pohár bor jelentette, amit a különleges alkalomból a szervezők kínáltak jó szívvel az arra járó közönségnek, a turistáknak. Köztük azoknak a nyíregyházi fiataloknak, akik Szekszárddal ismerkedve éppen a kilátó tetejére igyekeztek.

Eszterbauer János gondolatai

Ugyancsak köszöntőt mondott Szabó Noémi, a körzet leendő önkormányzati képviselője. Szerepe itt még nem ért véget, hiszen felolvasta azt a levelet, amit a megnyitóra felkért, ám egyéb elfoglaltsága miatt távol lévő Eszterbauer János küldött a rendezvényre. Az ismert szekszárdi borász többek között ezt írta: „Közhely, de igaz, mindenki addig él, míg emlékeznek rá. Érdemeljük ki mi is – a mai generáció –, hogy az utódaink ugyan olyan tisztelettel és szeretettel gondoljanak majd ránk, mint ahogy mi emlékezünk most az előttünk járókra. Ez a mindenkori, minden időkben élő generációk egyik legnagyobb felelőssége. A szobrok megalkotói, a felújítást szervezők és támogatók és mindazok, akik eljöttek, ma ennek tettek eleget.”

Sokan támogatták

A szervezők köszönetüket tolmácsolták a támogatóknak, akik közel százezer forinttal járultak hozzá az anyagköltséghez. A magánszemélyek adományai mellett sokat jelentett a munkadíjat álló városi önkormányzat segítsége, valamint a Szekszárd „A'-só ucca” – Csatár – Bakta Civil Egyesület közreműködése. Szót kapott Baltavári István is, a város tisztaságát a szívén viselő lokálpatrióta, aki a jelképpé nemesült szemétszedő sétapálcájával a kezében osztotta meg gondolatait. A jelenlévők végezetül egy pohár jóféle bor, valamint ízletes pogácsa kóstolgatása közben beszélgettek arról, hogy mi legyen a következő, a várost gazdagító, közös tennivaló. Ehhez a szándékhoz adott többlet erőt a közösen elénekelt Honfoglalás dal.

Köszönet a segítőknek

A támogatóknak egy-egy palack bort adott Szabó Noémi és Bognár Cecil.  Ebben az elismerésben a következő személyek részesültek: Góra Aranka, Máté Andrea, Baltavári István, Borda Károly, Fazekes Attila, dr. Róth Teréz, Ribling Ferenc, Hepp Ádám, Mester Mária, Tamás Balázs, Murvai Árpád. A jóféle nedűket Eszterbauer János, Karácsonyi József és Módos Ernő biztosította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában