Támogatás

2024.07.11. 08:36

Megújulhat a Szentháromság-szobor Bonyhádon

A bonyhádi Szentháromság-szobor felújítására húszmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt Magyarország Kormánya.

Vizin Balázs

Forrás: beküldött fotó

Forrás: Beküldött fotó

Már 2024. április 26-án megérkezett a Bonyhádi Római Katolikus Plébánia részére Soltész Miklós úr, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárától az értesítés, hogy „A bonyhádi Szentháromság-szobor felújítására” húszmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt Magyarország Kormánya. 

– Beérett a több éve megkezdett egyeztetési és kérelmező folyamat, amelyet indítottam és gondoztam az elmúlt időszakban. Köszönetet mondok Potápi Árpád János államtitkár úrnak, térségünk országgyűlési képviselőjének és Soltész Miklós államtitkár úrnak a támogatásért, mind a magam, mind a plébánia nevében, ugyanis a Szentháromság-szobor a katolikus egyház tulajdona – mondta Filóné Ferencz Ibolya.

Bonyhád polgármestere kifejtette, a tavaszi értesítő levéllel egy adminisztrációs csomag is érkezett, valamint a műemlék felújítására örökségvédelmi engedélyt kellett kérni, hogy a restaurátori munka megkezdődhessen. Ennek a folyamatnak a végére értünk, így a felújítás a héten, várhatóan július 12-én megkezdődhet.

A restaurálás célja a jelenleg eredetinek tekinthető felületek konzerválása, megőrzése, a kőanyag általános meggyengülésének korrigálása, a korábbi, helytelen kiegészítések eltávolítása, a plasztikai hiányok pótlása, az eredeti felületekhez illeszkedő felületmegmunkálással, beilleszkedő módon.

A Szentháromság-szoborról

A barokk korban a Szentháromság dicsőségére került a hangsúly, így a bonyhádi Szentháromság-szobrot is ennek a tematikának megfelelően faragták meg. A kovácsoltvas kerítéssel körülvett nyolcszögletű talapzat pillérein Szent Péter, Szent János, Szent Sebestyén és Szent Flórián áll. Elöl a gyermek Jézust tartó Keresztelő Szent János szobra látható. Az oszlopon Immaculata-szobor, felette a koronát tartó angyalokkal.

A késői barokk alkotást Walter József bonyhádi orvos állíttatta, amelynek pontos időpontja nem ismert. 1934-ben Bajzonszky Pálné Riegel Paula, és legutóbb több mint 40 éve, 1983-ban újíttatták fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában