Szigorítás

2024.07.11. 14:00

Nők 40 helyett Nők 43 bevezetése várható

Egyre kevésbé fenntartható az a nyugdíjrendszer, ami azt szolgálja, hogy a nők negyven évnyi munka után elmehessenek nyugdíjba – erről ír a Portfolion megjelent elemzésében Farkas András. A nyugdíjszakértő szerint a vártnál hamarabb, már két év múlva változás jöhet: a nők 40 Nők 43-ra módosulhat.

Mauthner Ilona

A Nők 40 nyugdíjas formát egyre több hölgy választotta, pár éven belül elkerülhetetlenné válik ennek a szigorítása  Fotó: Illusztráció: Getty Images

Egyre nehezebben fenntartható a Nők 40 éves jogviszony után történő kedvezményes nyugdíjazása. Így várhatóan két év múlva hozzá fognak nyúlni a nagyon népszerű Nők 40 rendszerhez - írta elemzésében Farkas András nyugdíjszakértő. 

A Nők 40 nyugdíjas formát egyre több hölgy választotta, pár éven belül elkerülhetetlenné válik ennek a szigorítása
A Nők 40 nyugdíjas formát egyre több hölgy választotta, pár éven belül elkerülhetetlenné válik ennek a szigorítása 
Forrás: Illusztráció: Getty Images

Évről évre egyre népszerűbb lett a Nők 40

Az utóbbi években a nyugdíjba vonuló hölgyek fele a Nők 40-et veszi igénybe, így a kedvezményes nyugdíjak az összes új nyugdíj-megállapítás közel harminc százalékát teszik ki minden évben.
A Nők 40 első tíz évében, 2011 és 2020 között 298 ezer nő vette igénybe ezt az ellátást, míg a következő években várhatóan további 233 ezer hölgyet csábít el a korhatár előtti nyugdíj lehetősége.
A Nők 40 feltételei 2027-től (a 2026-os választási évet követően) szigorodhatnak, hiszen 2011 óta 3 évvel, 62 évről 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, és ezt a 3 éves növekedést (még) nem építették be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe, amely kezdettől változatlanul 40 év.

Kialakult a kettős nyugdíjkorhatár

Ennek következtében Magyarországon kialakult egy feltehetően nem szándékolt de facto kettős nyugdíjkorhatár: a férfiak csak 65 éves koruk betöltésével, a nők viszont életkoruktól függetlenül a 40 éves jogosító idő betöltésével elmehetnek nyugdíjba, és ez a kettősség egyre több pénzbe kerül az államnak.

Varga András felhívja a figyelmet arra is, hogy a Nők 40 átalakítása jelentős politikai kockázattal jár. Miután a nők 40 eleve politikai döntés alapján született, így a jövőjét is elsősorban politikai megfontolások (és nem nyugdíjszakmai érvek) határozzák meg.

A Nők 40 az egyetlen olyan nyugellátás hazánkban, amely a korhatár betöltése előtt igénybe vehető

Nem véletlen, hogy ez a kedvezményes nyugdíjba vonulási forma olyan népszerű, hogy minden második nő igénybe szeretné venni. Ez az arány pedig még tovább nőhet, hiszen az általános nyugdíjkorhatár emelésével egyre több nő képes megszerezni a szükséges 40 évi jogosító időt a 65 éves korhatár betöltése előtt. Az így nyugdíjba vonuló nők pedig még kedvezőbb feltételek mellett dolgozhatnak a versenyszférában, mivel a keresetüket nem terheli tovább járulék és szocho – hívta fel a figyelmet Varga András.

Elkerülhetetlen a szigorítás a nőknél is

A nők kedvezményes nyugdíjfeltételeinek fokozatos szigorítására lenne szükség: ha 2012-ben a 62 éves általános nyugdíjkorhatárhoz 40 éves minimális jogviszony tartozott, akkor 2022 óta a 65 éves nyugdíjkorhatárhoz 42-43 év tartozna.

Ezt a mulasztást úgy lehetne jóvá tenni, ha a jogosító évek száma évente fél évvel emelkedne, és az intézkedést 2025-ben bevezetve 2030-ban érné el a 43 évet. Ez azonban kevés, a már említett méltányosság miatt a rendszert ki kellene egészíteni egy fokozatosan szigorodó málusszal. Például ahogy múlnak a naptári évek, az előrehozott évekkel arányos büntetést fokozatosan emelni kellene, például 2025-ben 1, 2030-ban 3-6 százalékkal.

Sokan élvezik a nyugdíj melletti munkát

– Ötvennyolc éves voltam, amikor pár éve nyugdíjba mentem. Bár a nyugdíjam nem volt magas, de mivel egészséges voltam, így tovább maradtam a munkahelyemen és ugyanazt a munkát végezhettem, végzem most is, mint korábban – mondta Simon Péterné Julika, szekszárdi olvasónk. Így, hogy a nyugdíjat és a fizetésemet is megkapom, jobban élek. A plusz pénzből segíteni tudom a felnőtt gyermekeimet. Az egyikük most cseréli nagyobbra a lakásukat, a másik pedig vállalkozást indított és átmenetileg jól jön neki a segítség.

Egyébként a munkáltatóm is elégedett velem, mert nyugdíjasként kevesebb járulékot kell utánam fizetni. Csak mellékesen jegyzem meg, a közérzetem is jobb, hasznosnak és fiatalabbnak is érzem magamat így.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában