Jó, ha tudja!

2024.07.01. 12:14

Sokakat érintő fontos változások léptek életbe elsején

Sok újdonság július első napjától vált hatályossá, közülük hármat emeltünk ki, melyek sokakat érintenek.

Mauthner Ilona
Tej, hús, cukor, étolaj, liszt - eddig hatósági áras termék volt, mától már nem az
Tej, hús, cukor, étolaj, liszt - eddig hatósági áras termék volt, mától már nem az
Fotó: MW

Otthonfelújítási támogatás

Július elsején megnyílt az otthonfelújítási program igénylési köre. Az otthonfelújítási támogatás 108 milliárd forintos keretösszegéből mintegy 20 ezer családi ház modernizálása finanszírozható. A legfeljebb 6 millió forint összegű támogatásból 2,5-3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás, a maradék összeg pedig kamatmentes kölcsön. A korábbiakhoz képest megduplázódott azoknak a bankfiókoknak a száma, ahol az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmek benyújthatók: a korábban megnyílt 128 MFB Pont Plusz helyett már 266 áll rendelkezésre a legfeljebb 6 millió forintos támogatás igénylésére.

Összeolvadás az energiapiacon

Hétfőtől az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be, így ezentúl az MVM Next egységes márka biztosítja majd az egyetemes szolgáltatást. A villamosenergia ára nem változik, és az áramellátásban sem lesznek kimaradások, viszont a fogyasztók számára változás, hogy az ügyintézési lehetőségek minden ügyfél számára immáron egy helyről lesznek elérhetők. A változás a Dunántúlon élők mellett az Opus TITÁSZ szolgáltatási területén élő tiszántúli ügyfeleket érinti, így egységesen az MVM Next válik az ország teljes területének egyetemes áramszolgáltatójává.

Július elsejétől eltűnnek a kötelező akciók a boltokból

Kötelező akciók kivezetése

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint pontosan egy évvel bevezetése után, július elsejétől eltűnnek a kötelező akciók a boltokból. A tárca erről szóló bejelentését tartalmazó közlemény szerint az intézkedés elérte a célját, mert „a kormány letörte, majd alacsony szintre szorította a háborús inflációt”. A tárca ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az online árfigyelő rendszer továbbra is működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában