Jegyzet

2024.07.10. 07:10

Nem divat a szabálykövető magatartás az utakon

Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása. Vélhetően kevesen emlegetik ezen a néven az állampolgárok körében legismertebb és legtöbbször alkalmazott jogszabályt, ami KRESZ néven épült a közbeszédbe. A jelenleg is érvényben lévő szabályok 1976-óta vannak érvényben idehaza és most az előírások átfogó megújításán dolgoznak a szakemberek.

Bencze Péter

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Az elmúlt évtizedek során jelentősen gyarapodott a járművek száma a közutakon és ezzel párhuzamosan a szabályok megkerülőinek száma is. A közlekedők nagy része fittyet hány az előírásokra és az egyre emelkedő bírságok sem jelentenek visszatartó erőt. 

A közlekedési szabályokat sajnos nemcsak a gépjárművezetők, hanem igen gyakran a kerékpárosok és különböző elektromos eszközökkel közlekedők, de még a gyalogosok is megszegik. Van olyan ország, ahol már azt fontolgatják, hogy az e-biciklizéshez is jogosítvány kell, mert a vezetői engedéllyel még nem rendelkező fiatalok nem nagyon ismerik a közlekedési előírásokat.

A szabályok betartása mindennél fontosabb

Tapasztalataim szerint az úttesten, járdán cikázó fiatalok mellett az elektromos kétkerekűekkel közlekedő idősek is potenciális veszélyforrást jelentenek, akikről gyakran már messziről látni, hogy képtelenek biztonságosan irányítani a közlekedésüket megkönnyítő járművüket. Hogy mi lesz a tervezett reformok eredménye, majd kiderül, de bármi is lesz a változtatás, egy dolog nem változik: a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a szabálykövető magatartás az utakon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában