Környezetvédelem

2024.07.02. 17:30

Szekszárdi sétapálcák tisztítják a Római-part sétányát

Baltavári Istvánnak, Szekszárdon élő lokálpatriótának köszönhető, hogy néhány hónapja Szekszárdon, kézzel készített, díszes sétapálcák kerültek a fővárosi Római-part több pontjára. A hegyes szögben végződő eszközökkel szemetet szednek a területen sétálók. A kezdeményezés a fiatalok körében is igazán népszerű: a szekszárdi sétapálcák egyre többek kezében jelennek meg néhány órára.

Bencze Péter

Évekkel ezelőtt indította el a szekszárdi sétapálcák történetét Baltavári István: a maga által készített, a zöldre festett, a szekszárdiságot hirdető fém címerekkel, és nemzeti színű szalaggal díszített alkalmatosságokból a tolnai vármegyeszékhelyen mintegy 350 darabot osztott szét. A kezdeményezése sikere egyelőre mégsem az országnak ezen a részén, hanem a fővárosban kezd beérni.

Egyre népszerűbbek a fővárosban a Baltavári István által készített szekszárdi sétapálcák, és a sétapálca parkolók.
Egyre népszerűbbek a fővárosban a Baltavári István által készített szekszárdi sétapálcák, és a sétapálca parkolók.
Fotó: MW Archívum

Gerillaakció keretében készültek a Sétapálca Parkolók

Mivel gyermekei a fővárosban élnek, így az elmúlt években Baltavári István is egyre több időt tölt Budapesten. Egy ilyen út alkalmával született meg a szekszárdi férfi fejében az ötlet, ami szerint érdemes lenne – ő maga így nevezte el – Sétapálca Parkolókat kialakítani a Római-part sétányán.

A terv az volt, hogy egy apró, szépen kialakított állványon helyezi el az által készített szemétszedő eszközöket, ahol szövegben jelzi azt is, hogy azokat bárki elviheti csak, ha végzett, tegye vissza a helyére.

A szekszárdi ötletgazda előbb a helyi önkormányzathoz fordult, ám a bürokrácia útvesztői miatt már-már úgy tűnt, zátonyra fut a kezdeményezése. Baltavári Istvánt viszont nem olyan fából faragták, akinek a hivatali nehézségek könnyen útjába állhatnak. Így fogta magát, és saját kezével készített el kettő, 3-3 darab sétapálcát tartalmazó parkolót. A kezdeményezése pedig hatalmas siker lett: a Szekszárd hírnevét öregbítő eszközöket egyre többen használják, és a pálcák rendre vissza is kerülnek a helyükre. Nem viszik el, és nem rongálják azokat a fővárosban élők. Ráadásul, egyre több fiatal ragadja magához azokat néhány órára, ami István számára igazán örömteli.

A szekszárdi sétapálcák tömege talált már gazdára

Budapest előtt természetesen a lakóhelyén, Szekszárdon kezdte sétapálcái népszerűsítését Baltavári István: az önkormányzatnak, nyugdíjas kluboknak és önkénteseknek is adott belőlük, összesen mintegy 350 darabot. A "gyártó" viszont azt mondja, ezeket egyelőre nem igazán látja a városban. Az ok valószínűleg az lehet, hogy – mivel az eszközök valóban mutatósak – az új tulajdonosok egyszerűen otthonaik díszeként használják azokat, és nem szemétszedésre.

Pedig sokak szerint a tolnai vármegyeszékhelyen is elkélnének az olyan helyi önkéntesek, akik ha nem is rendszeresen, de legalább időnként sétapálcát ragadva, vagy akár anélkül, tennének lakókörnyezetük tisztántartása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában