Tűzgyújtás

2024.07.08. 15:15

Tolnában egyelőre nincs tilalom

Bár az ország egyre több vármegyéjében rendelnek el tűzgyújtási tilalmat, Tolnát egyelőre nem érinti az intézkedés. Ennek ellenére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága is arra figyelmeztet, hogy az elmúlt napok magas átlaghőmérséklete miatt jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata. A tűzgyújtási tilalom alól az önkormányzatok felmentést adhatnak bizonyos helyzetekben.

Bencze Péter

A Dél-Dunántúlin egyelőre csak Baranya vármegyében van érvényben tűzgyújtási tilalom.

Forrás: MW archívum

Naponta frissülő térképen nézhető meg, hogy az ország mely részein van érvényben tűzgyújtási tilalom. Tolna vármegyét egyelőre kihagyták a szakértők. Eszerint jelenleg Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben, valamint a fővárosban van tűzgyújtási tilalom-.

A Dél-Dunántúlin egyelőre csak Baranya vármegyében van érvényben tűzgyújtási tilalom.
A Dél-Dunántúlin egyelőre csak Baranya vármegyében van érvényben tűzgyújtási tilalom.
Forrás: MW archívum

Ezt jelenti a tűzgyújtási tilalom

„A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva“ – írták az tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu internetes tájékoztató oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában