Táplálkozás

2024.08.04. 11:48

Mitől olyan gyors a maratonfutó? Étrendjében keressük a választ

A kétszeres olimpiai aranyérmes és világcsúcstartó maratonfutó étrendje egészen egyszerű alapanyagokból áll, mégis támogatja szervezetét a megterhelő versenyek során is. Nézzük, mit eszik egy nap Eliud Kipchoge.

Teol.hu

Amikor nem versenyez, Eliud Kipchoge akkor is hatalmas távokat tesz meg, írja a Mindmegette.hu. Hetente közel 220 kilométert fut, ezért étrendje legnagyobb részt fehérjékből és szénhidrátokból áll, és meglehetősen puritán. A futó elsőszámú szabálya, hogy csakis meghatározott időpontokban eszik a nap folyamán, kedvenc étele pedig a tradicionális kenyai ugali, ami voltaképpen egy kukoricadara-kása. 

Mitől olyan gyors Eliud Kipchoge? Étrendjében keressük a választ
Eliud Kipchoge 1:59:40 alatt ért célba a bécsi maratonon Fotó: Shutterstock

Így néz ki Eliud Kipchoge étrendje 

A maratoni futás világcsúcstartója fehér teát és kenyeret fogyaszt reggelire, ami egy hagyományos napindítónak számít Kenyában. A nehezebb napokon, amikor keményen edz, ezek mellé gyümölcsöt, általában banánt és tojást is eszik, hogy pótolja az elveszített energiát, és elősegítse az izmok regenerációját. A versenynapokon általában zabkását reggelizik.

Ebédre és vacsorára általában ugalit eszik sovány marhahússal és managuval, egy kenyai őshonos zöldséggel, ami leginkább a spenótra hasonlít, és vitaminokban és rostokban is gazdag. A managut olykor káposztával, kelkáposztával helyettesíti. Kedvencét babbal és burgonyával is szívesen fogyasztja, ha több szénhidrátra van szüksége.

Amikor egy-egy versenyre utazik, az ugali helyett a tészta a legfőbb energiaforrása. Étkezéseit gyakran zárja gyümölccsel.

Kerülnie kell a teljes kiőrlésű gabonát 

Kipchoge táplálkozási szakértője, Armand Bettonviel egy interjúban elmagyarázta, miért fontos, különösen a sportolóknak, a szervezet szénhidrátraktárainak töltöttsége. „Egyszerűen fogalmazva: minél több szénhidrátot juttatunk a szervezetbe, és minél nagyobb a raktározási szint, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy hosszabb ideig a legjobb teljesítményt képes nyújtani. Egy maratoni futónak a legjobb szénhidrátok a rizs, a tészta, a burgonya, a zabpehely, a banán és a palacsinta. Fontos azonban, hogy a teljes kiőrlésű termékek nem mindenki számára megfelelőek, mert gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket okozhatnak.”

A versenyek alatt a mozgás által egyébként is fokozott anyagcsere miatt Kipchoge nem vállalja a kockázatot, elkerüli a teljes kiőrlésű gabonákat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában