Hatékony a hatósági munka

2024.09.04. 11:52

A kéthónapos vizsgálatsorozat eredménye pozitív

Eredményesen zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A kéthónapos vizsgálatsorozat során tucatnyi célterületen mintegy 1200 egységet, valamint csaknem 1500 terméktételt vizsgáltak az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek.

Mauthner Ilona

Eredményesen zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. Egy-egy jelentősebb célterületre, valamint termékköre fókuszálva rendelte el június 14-étől dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár az idei nyári szezonális ellenőrzést. A nyár nagy részét felölelő hatósági akciót a Nébih, valamint a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal irányításával.

Két hónapos vizsgálatsorozat az ország különböző részén befejeződött
Két hónapos vizsgálatsorozat az ország különböző részén befejeződött
Fotó: Illusztráció/Shutterstock / Forrás:  Shutterstock

A felügyelők többek között a nyári táborokat, a fesztiválokat, valamint a Balaton és a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyeket vizsgálták. A célterületek között a strandbüfék, a street food-ok és a Futball EB-re felállított sátras szurkolói zónák is szerepeltek. Az őstermelők szabályszerű működésének, valamin a szezon slágertermékének számító görögdinnye forgalmazásának ellenőrzése sem maradhatott el, és a nyári hőségben az élőállat-szállítmányokra is fokozottan figyeltek a szakemberek.

Ezerkétszáz egységet és ezerötszáz terméket vizsgáltak

A két hónapos akció során az élelmiszerlánc-felügyelők országszerte összesen 1200 egységet és csaknem 1500 terméktételt vizsgáltak. Az ellenőrzések nyomán 135 eljárás indult és 8 millió forint bírságot szabtak ki.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a görögdinnye forgalmazók, valamint a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói kifejezetten jól szerepeltek a hatósági ellenőrzések alkalmával. Nem úgy a strandbüfék és street food szolgáltatók, akik körében a szakemberek többféle hibát tapasztaltak: többek között lejárt termékeket és hiányos higiéniai feltételeket tártak fel, valamint több esetben problémás volt az alapanyagok tárolása, nyomonkövetése és a dolgozók egészségügyi alkalmassága is. 

A nyár folyamán végrehajtott széleskörű akció ‒ az egész éves munkát kiegészítve ‒ jelentősen hozzájárult a fogyasztók érdekeit szolgáló stabil élelmiszerbiztonsághoz. A valamennyi célterületen és termékkörnél jellemzően jó értékeléssel záruló, ugyanakkor szankciókat is eredményező ellenőrzés-sorozat jól szemlélteti a hatósági munka jelentőségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában