Ünnep

2024.11.05. 09:37

Márton napi újbor és libapecsenye

Közeleg a Márton nap, a november 11-i ünnep elmaradhatatlan eleme a libapecsenye és az újbor, amelyet ilyenkor szokás először megkóstolni. Tolna vármegye két borvidékén nagy hagyománya van a Márton napi ünnepnek.

Márton nap hagyománya Európa nyugati felében terjedt el leginkább, kevesen tudják, hogy Szent Márton kultusza már a honfoglalás előtt is virágzott hazánk területén. A Márton napi újbor és a libasült fogyasztása szinte kötelező lett a borvidékeken.

Márton napi vacsora elképzelhetetlen libasült, párolt káposzta és új bor nélkül
Márton napi vacsora elképzelhetetlen libasült, párolt káposzta és új bor nélkül. Forrás: mindmegette.hu

 

Márton napi vacsora elképzelhetetlen libasült nélkül

A hagyomány szerint Szent Márton egy álomban sietett Szent István király és az ország védelmére, a király tisztelete jeléül a zászlóira a hadvezér Márton képét festette. Így lett Szent Márton – Szűz Mária után – az ország második patrónusa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács közös körképe szerint az idén a hazai víziszárnyastartás és -feldolgozás növekedést mutat, bár az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak változása eltérő.

A lúd ágazaton belül idén eddig előállított és vágásra adott egymillió darab hízott liba – az élő tömege alapján – a tavalyi szinthez képest mintegy 8 százalékos növekedésnek felel meg. A libahús fogyasztása szezonalitása miatt a kereslet sem egyenletes. 

Egészséges étel a liba- és a kacsasült, alacsony a koleszterintartalma

A hazai liba és kacsa-termékek előnyei közé tartozik, hogy magas a biológiai értékük, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, jelentős mértékben és kedvező arányban tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat, amelyeket a szervezet más úton nem képes előállítani. A kacsa- és libatermékek koleszterintartalma, illetve a belőlük készített ételek zsír- és energiatartalma jóval alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké, ugyanakkor zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában