2024.12.14. 15:00
Minden részével táplál és gyógyít az egyik legfontosabb téli étel
Ha fel kellene sorolni a legfontosabb téli ételeket, akkor biztos vagyok benne, hogy sok családnál dobogós helyet kapna a kocsonya. Ennek bizony most van a szezonja. Az üzletek is tele vannak kocsonya alapanyagokkal, bőrke, köröm, farok, csülök, ezekből az igazi. A ránézésre nem igazán vonzó eledelnek számtalan gyógyító hatása van, és erről ma már egyre többet is beszélnek.
Kiskoromban, a szüleim a téli időszakban két hetente főztek kocsonyát. Akkor még nagyon nem volt szimpatikus ez az étel, így nem kértem belőle. Aztán múltak az évek, és megbarátkoztam vele, ma már én is főzöm, legalább havonta egyszer. Most az unokáimmal vagyok úgy, mint velem voltak a szüleim. Megpróbáltam tálalni nekik ezt a levest, amit késsel, villával eszünk, hát nem volt őszinte a mosolyuk. Valójában azt gondolom, ez egy mérföldkő lehet a felnőttkor felé, amikor már eléred azt a kort, hogy a kocsonyát is megszereted.
A kocsonya lényege az állaga, akkor jó, ha megdermed
Az elkészítése egyszerű, a megtisztított alapanyagokat lassú tűzön – ez nagyon fontos – elkezdjük főzni. Nagyon elnyeli a sót, tehát bátran sózhatjuk. Amikor a habot leszedtük róla, mehet bele a 4-5 gerezd fokhagyma és a vöröshagyma. Van aki zöldségeket is tesz bele, én nem szoktam. Akkor lesz kész, ha már a körömről is könnyen lejön a hús, ez legalább 4-5 óra főzés. Minél tovább fő, annál több hatóanyag oldódik ki,
Majd következik a húsok elosztása a tányérokban és a lé rámerése. Akkor fogyasztható ha megdermedt. Mert a kocsonya lényege mégiscsak az állaga, és az az anyag, ami ezt kialakítja, a sok porcos részből kioldódó kollagén. És azon túl, hogy vicces állagot kölcsönöz ennek a téli ételnek, még az egészségünkre is jó hatással van.
Még felsorolni is sok mi mindenre jó a kocsonya: védi az egészségünket
Főzéskor a kötőszövetben lévő kollagén zselatinra és más egészséges aminosavakra, például glicinre és glutaminra bomlik. Klinikai vizsgálatok során a kollagén kiegészítésként javította az emberi bőr hidratáltságát, rugalmasságát, és csökkentette a ráncok megjelenését.
A vizsgálatok azt sugallják , hogy a csirkeporcból származó kollagén hatékonyan csökkenti a fájdalmat, a merevséget, és javítja az ízületi funkciókat ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél. A zselatin hasznos lehet a sérülések megelőzésében és a szövetek helyreállításában is. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a zselatin és a C-vitamin kiegészítése javította a kollagénszintézist az edzés után, és képes volt helyreállítani az inakat. A kollagén emellett növelte a csontok ásványianyag-sűrűségét a menopauza utáni nőknél, és ellenálló edzéssel kombinálva javította a sovány izomtömeget és a zsírvesztést. Segít megőrizni az emésztőrendszerünk nyálkahártyájának egészségét is és felturbózza az immunrendszert.