Hiánypótló ez a kötet

2024.12.10. 21:11

Könyv a Szekszárdi borvidékről – harminc év krónikája, szakavatott feldolgozással

Szép kiállítású és hiánypótló könyv hagyta el a nyomdát. A kötet a Szekszárdi borvidék elmúlt harminc évével ismerteti meg az olvasót. A kiadvány bemutatója a Vármegyeházán zajlott, a végén borkóstolóval.

Szekszárdi borvidék, a maga három évtizedet felölelő történetével és klasszikus ízeivel a közönség elé tárva. Így zajlott le hétfőn délután a Vármegyeháza dísztermében egy hiánypótló kötet bemutatója. 

Szekszárdi borvidék
Prof. dr. Fusz György, Takler Ferenc, dr. Fuksz Márta, prof. dr. Vargyas Gábor és Koch Csaba a Szekszárdi borvidék rendszerváltás utáni történetét ismertető könyv bemutatóján
Fotó: Makovics Kornél

A Szekszárdi borvidék árutermelő borászatai a rendszerváltást követően (1990-2024) című könyvnek dr. Fuksz Márta a szerzője. A Wosinsky Mór Múzeum igazgatóhelyettese, néprajzos főmuzeológus avatott felkészültséggel és szakszerűséggel dolgozta fel a témakört, ami tárgyából adódóan jóval túlmutat önmagán. 

Szekszárdi borvidék, tizennégy kiváló nedűvel

A bemutató keretében a közönséget a város képviseletében prof. dr. Fusz György alpolgármester köszöntötte. Takler  Ferenc, az év bortermelője 2004 cím birtokosa saját példáján keresztül érzékeltette azokat a változásokat, melyek az elmúlt évtizedekben nem hagyták érintetlenül a borvidéket sem. Prof. dr.  Vargyas Gábor néprajztudós nemcsak a könyv erényeit, hanem egykori tanítványa, dr. Fuksz Márta eredményekben gazdag tudományos pályafutását is értékelte. 

Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke a borászok országos helyzetét áttekintve arra is rávilágított, hogy a területileg a kisebbek közé tartozó Szekszárdi borvidék példaértékű összefogást is képes felmutatni. Dr. Fuksz Márta beszédében köszönetet mondott mindazon közreműködőknek – így családjának is –, akik segítő tevékenységükkel hozzájárultak a könyv megjelenéséhez.

Művészi élményt a gitáros-énekes Komjáthy Attila és Komjáthy Dóra, valamint a verssel fellépő Rubányi Anita nyújtott. A résztvevők végezetül szakmai-baráti eszmecsere közepette tizennégy kiváló szekszárdi nedűt – tizenhárom bort és egy pezsgőt – ízlelhettek meg, ez is erősítette a rendezvény jó hangulatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában