Extrém helyzetre, extrém válasz?

2025.03.19. 16:00

Hatalmas károkat okoznak, de van ahol egyszerűen megeszik őket (videóval)

A Szekszárd melletti Csörge-tó és a közeli Sötétvölgyi-tó partján egyre több kárt okoznak a hódok. A kidőlt fák, a rágásnyomok és a megváltozott vízszint egyértelműen jelzik a jelenlétüket. Bár a hódok visszatérése ökológiai szempontból figyelemre méltó siker, a helyi gazdálkodók és természetjárók közül sokan aggódnak az állatok tevékenysége miatt. Utánajártunk, mit lehet tenni Magyarországon a hódokkal kapcsolatban – és kiderült, hogy egyes helyeken egészen extrém megoldásokkal, például a hódok húsának elfogyasztásával próbálják kezelni a helyzetet.

A Csörge-tavi és a Sötétvölgyi-tavi hódok jelenléte az utóbbi években vált igazán látványossá. A part menti fák törzsein friss rágásnyomok láthatók, egyes helyeken egész fák dőltek ki a víz felé, és a sekély részeken hódok által rendezett faágak úsznak. A természetvédők örülnek a faj terjedésének, de sok helyi lakos és gazdálkodó számára a hódok komoly problémát jelentenek.

A Csörge-tó partján egyre több a hódok által megrágott fa
A Csörge-tó partján egyre több a hódok által megrágott fa
Fotó: Mártonfai Dénes

A hódok gátépítő tevékenysége megváltoztatja a vízszinteket, amely egyes területeket eláraszthat, másutt pedig vízhiányt okozhat. A kidöntött fák veszélyeztetik az erdőterületeket és a túraútvonalakat, míg az agrárterületeken a hódok beavatkozása gazdasági károkat is okozhat.

Mit lehet tenni a hódokkal Magyarországon?

Az eurázsiai hód védett állatnak számít Magyarországon, egyetlen példány eszmei értéke 50 ezer forint. Az állomány szabályozására azonban bizonyos feltételek mellett van lehetőség – nyilatkozta portálunknak dr. Király István, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei titkára. A szakértő azt mondja, a természetvédelmi hatóság engedélyével meghatározott esetekben – például ha a hódok erdőgazdálkodási vagy közérdeket sértő vízkárokat okoznak – a gyérítés engedélyezhető. Ez azonban csak alapos vizsgálat után történhet meg, és szigorú szabályok vonatkoznak rá.

A gyérítési engedélyek kiadása ugyanakkor nem általános gyakorlat. A legtöbb esetben inkább a hódokkal való együttélés lehetőségeit keresik a szakértők, például védőhálók használatával, mesterséges élőhelyek kialakításával vagy alternatív vízelvezetési megoldásokkal.

Hód a tányéron? Pörköltnek kiváló

Bár Magyarországon a hódvadászat nem mindennapos dolog, bizonyos területeken – például Tiszaalpáron – a hatóságok engedélyezték a hódállomány gyérítését. Ott 2023-ban tíz példány kilövésére adtak engedélyt, és az elsőként elejtett állatokból pörköltet készítettek. A helyi vadászok szerint a hód húsa leginkább a borjú- vagy a bárányhúshoz hasonlít.

A baon.hu beszámolója szerint az ottani szakértők szerint a gyérítés elengedhetetlen, és ha már szükség van rá, akkor legalább gasztronómiai szempontból is hasznosítható legyen az állat. A kérdés azonban továbbra is vitákat generál: vajon a hódok jelenlétét el kell fogadni, vagy szükség van az állományuk folyamatos szabályozására?

Arról pedig, hogy a hódok milyen károkat okoznak a Csörge-tónál, ebben a videóban számoltunk be:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában