2025.03.08. 13:40
A te nagyid pogácsája is versenybe szállhat – keresik az ország legjobbját!
A friss, omlós pogácsa illata gyermekkorunk meghitt pillanatait idézi fel. A pogácsa recept generációkon át öröklődik, és most ismét lehetőség nyílik arra, hogy a legjobbat megtalálják. A Nemzeti Művelődési Intézet országos verseny keretében keresi az ország pogácsáját.
A nagymama keze lisztes, orrán pedig mindig nekünk, unokáknak kellett megigazítani a szemüvegét dagasztás közben. A konyhában a vastag falú zománcos tepsi ritkán volt üres. Akkoriban minden nagymama tudott legalább ötféle pogácsát, és valahogy mindig akadt otthon egy kis liszt, zsír és tojás, hogy összedobjon egy tepsivel. A Nemzeti Művelődési Intézet idén is meghirdette az ország pogácsája versenyt. Ha van egy jól bevált, családi pogácsa recept, itt az ideje megmutatni másoknak is.

Kinél van az ország legjobb pogácsa receptje?
Az ősi hagyományt viszi tovább a Nemzeti Művelődési Intézet az egyik legízletesebb versennyel: keresik az ország legjobb pogácsáját! A megmérettetésre bárki jelentkezhet, korhatár nélkül, egyénileg vagy csapatban. Egyetlen feltétel van: a pogácsát házilag kell elkészíteni, jelentkezni március 9-ig a [email protected] email címen lehet. A pogácsákat március 12-én 9:00 óráig kell leadni Szekszárdon, a Tudásközpontban. A nyertes továbbjut a kondorosi Közösségi Meseprojekt Hamuba sült pogácsa versenyére, ahol végül kihirdetik az ország pogácsáját.
Különleges pogácsa receptek Tolna vármegyéből
Akár ezzel a két, ízig-lisztig tolna vármegyei pogácsával is nyerhetünk: Az ozorai paprikás pogácsa egy tüzes, karakteres sós sütemény, omlós tésztával. A hozzávalók egyszerűek- liszt, zsír, só, fűszerek- mégis különleges csemegét adnak ki. A kakasdi krumplipogácsa paradicsomszósszal már egy egészen más dimenzió. A puha, kívül ropogósra sült krumplis pogácsa sűrű paradicsommártással kerül az asztalra, ami főétkezésnek is beillik a hétköznapokon.

A pogácsa ősi ételünk, hagyománya több évszázados múltra tekint vissza. 2006-ban a történészek is felfigyeltek rá, amikor egy kutatás kimutatta, hogy a magyar népmesék egyik ikonikus eleme, a hamuba sült pogácsa, valójában a honfoglalás koráig visszavezethető étel lehetett.