2025.03.04. 20:00
Tíz éves a stílusos üveg, amelybe csak igazán emblematikus bor kerülhet bele
A Szekszárdi Borvidék borászatai által létrehozott Szekszárdi Bormíves Céh – több éves előkészítő munkát követően – 10 éve hozta létre a Szekszárd Palackot. A stílusosan kialakított üvegbe kizárólag a borvidék emblematikus borai – a Kadarka, a Kékfrankos, valamint a Bikavér – kerülhetnek. A Szekszárd Palack 10 éves jubileumát a budapesti Mad Dog Hangár Coffee-ban ünnepelték február végén.
A Szekszárd Palack hároméves tervezési, egyeztetési folyamat lezárultát követően, 2015-ben készült el. Ebbe kizárólag a borvidék kiemelt borfajtái, a Kadarka, a Kékfrankos, valamint a Szekszárdi bikavér tölthető. A szabványos palackhoz képest a Szekszárd Palack egyedibb, elegánsabb üveg mellett döntöttek, amelyen kívülről négyszer körbefut a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója – írta a Bor és Piac.

A Szekszárd Palack a minőség garanciája
A palackba kerülő borokat vakkóstolás alapján választják ki, ezzel biztosítva a hibátlan, fajtajelleget vagy borstílust képviselő, termőhelyi karakterű borokat. A Szekszárd Palack koncepció fontos – vallják a termelők – hiszen ennek célja a borvidékre jellemző egységes minőség és stílus kialakítása.
A Szekszárd Palackot 19 szekszárdi borászat használja. A budapesti Mad Dog Hangár Coffee-ban megtartott ünnepi rendezvényen id. és ifjabb Heimann Zoltán mutatta be, értékelte a Szekszárdi Bormíves Céh útját a palack létrehozásához, és azon túl. Az esemény fényét emelte a nemrég Munkácsy-díjjal kitüntetett drMáriás festőművész Repülőképek című kiállítása a helyszínen, a művész személyes jelenléte, és a szekszárdi borokhoz intézett szerenádja. Az est díszvendége volt Lovas Rozi, aki a művész vallomását tolmácsolta Szekszárdról, és a szekszárdi borokról. A kóstolót az alkalomhoz komponált ínycsiklandó falatkák kísérték, hogy a gasztronómiai élmény kiteljesedjen.
Szekszárdon is terveznek egy jubileumot
A Takler Borászatot a budapesti rendezvényen Takler András képviselte. Mint mondta, az Örökség sorozatuk – kadarka, kékfrankos, bikavér – került a Szekszárd Palackba. Az elmúlt 10 év alatt nagyon jó visszajelzéseket kaptak. Pár napja voltak Párizsban egy borászati kiállításon, ahol a Szekszárd Palackban lévő tájjelegű boraikat mutatták be. Takler András szerint csak a tájjellegű fajtákkal van esélyük jól szerepelni a világ borpiacán.
Sebestyén Csilla, nemzetközi borakadémikus elmondta, a Szekszárdi Borvidék legjelesebb borászatai által létrehozott Szekszárdi Bormíves Céh zsűrije által arra érdemesnek tartott tételek kerülhetnek a palackba. Ez garancia arra, hogy a helyi fajták borhibáktól mentesek. A palack szerepe egy marketing eszköz, a kistermelők a nagyokkal összefogva egy egységes minőséget és stílust képviselnek. A Szekszárd Palack létrehozása négy éves munka eredménye, melyben Heimann Zoltán mellett Eszterbauer János szekszárdi borászok nagy szerepet vállaltak.
A tíz éves évfordulót Szekszárdon is szeretnék megünnepelni az alapítók, ennek időpontja április, május körül lesz, még szervezés alatt van az esemény. Szeretnék, ha a lokálpatrióta borkedvelők is részesei lehetnének ennek a borünnepnek.
Szavazás
Korábbi szavazásokVan választék bőven, kiváló nedük kerülnek a hordókba a borvidék pincészeteiben. Önnek melyik fajta a kedvence?