Gasztronómia

2025.03.20. 08:40

Az oroszok már a spájzban vannak, székely fogással is ismerkedtek, a kínaiak meg kimaradtak a jóból

A székely és az orosz konyha ízeit ismerhették meg az érdeklődők Pakson. A Tavaszi tekercs elnevezésű program e két népcsoport bemutatkozásával indult.

A Paksi Tavaszi Fesztivál részeként főzőshow-t rendeztek nemrégiben a Csengey Dénes Kulturális Központban. A rendezvény a Tavaszi tekercs nevet kapta, amely utal egyrészt a keretet adó programsorozatra, másrészt a szervezők azon szándékára, hogy a városban élő kínai lakosságnak szerettek volna teret adni a gasztronómiai bemutatkozásra. Ez ugyan most meghiúsult, de így sem maradtak kulináris élvezetek nélkül az érdeklődők – mondta el Márkus Zalán igazgató.

A Tavaszi tekercs elnevezésű rendezvényen elsőként oroszok és székelyek főztek
A Tavaszi tekercs elnevezésű rendezvényen elsőként oroszok és székelyek főztek. Fotó: Molnár Gyula

Tavaszi tekercs székely és orosz ízekkel

Két másik, a városban jelenlévő népcsoport adott ízelítőt jellegzetes ételeikből. Ráadásul nem csupán kóstoló okán ismerhette meg az étkeket a közönség, hanem a színpadon felállított mobil konyhák révén azok elkészítésébe is betekintést nyerhettek. Az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete háromféle székely fogást is feltálalt. Szász Levente hagyományos erdélyi töltelékes káposztát, Bándi Imre rakott túrós puliszkát, Kiss László pedig hagymatokányt készített.

A székelyeknél többféle étel is készült
A székelyeknél többféle étel is készült
Fotó: Molnár Gyula

Hiányoznak az orosz ízek

A Roszatom dolgozói szoljanka levest főztek, amely egy téli, tartalmas orosz leves jellemzően marhahúsból, és amelynek elengedhetetlen hozzávalója a füstölt hús is. Savanykás, csípős íze van – mondta róla Olga Urasinova. Arról is beszélt, hogy gyakran készítenek hagyományos orosz ételeket, hiszen hiányoznak nekik az otthon ízei, ráadásul helyben nem is tudnak minden alapanyagot megvásárolni.

A Roszatom dolgozói szoljanka levest főztek
A Roszatom dolgozói szoljanka levest főztek. Fotó: Molnár Gyula

Kulturális elemek is színesítették a főzést

Míg az ételek készültek, a két műsorvezető, Zomborka Zoltán és az orosz-magyar tolmácsként is helytálló Szirmai Móni közvetítette a közönségnek a színpadon zajló eseményeket. Emellett kulturális elemek, néptánc és ének is színesítette a programot, amelynek zárásaként az érdeklődőkkel együtt elfogyasztották az elkészült ételeket.

Márkus Zalán elmondta, hogy a jövőben a Pakson élő más nemzetiségeknek is szeretnének teret biztosítani ahhoz, hogy konyhájukon, ételeiken keresztül jobban megismerhessék őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában