2025.04.19. 19:30
Teher alatt nő a pálma: így lett vállalkozóból chili király Bárdos Viktor
Amikor az élet próbára tesz minket, két dolgot tehetünk: feladjuk, vagy újrakezdünk mindent. Bárdos Viktor az utóbbit választotta. Egykor építőipari vállalkozóként dolgozott, ma pedig a Nyéki-hegyen termelt kézműves csilipaprikáival hódítja meg az országot. A Janchili márkanév mára egyet jelent a minőséggel, a Tolnai chili pedig az egyik legkedveltebb ínyencség lett az egész országban.
Bárdos Viktor gyerekként állatorvos akart lenni, az állatok és a természet szeretete pedig végigkísérte életét. Dolgozott fuvarozóként, építőipari vállalkozóként, de igazi útját csak később találta meg a Janchilivel – a csilipaprikák világában.

Fotó: Mártonfai Dénes
Két év csend, ami mindent megváltoztatott
Amikor az élet megálljt parancsolt, Viktornak két évre kényszerpihenőre kellett mennie. Ez idő alatt nemcsak új terveket szőtt, de a természethez is visszatalált. A Nyéki-hegyen, szinte a semmiből építette fel chili birodalmát, ahol újra alkothatott. Így született meg a Janchili márka.
Az első magtól az ország kedvencéig
Viktor nemcsak chilipaprikát termesztett: szenvedélyét, kitartását és maximalizmusát is belefűzte minden egyes palántába. A Janchili kézműves szószai, fűszersói és szalámijai hamar népszerűvé váltak – először a helyiek, majd az egész ország körében. Ma már az egész vármegye egyik legismertebb ízkülönlegességének számítanak. A hegy lankáin termesztett chili igazi különlegesség, ami ilyen formán őrzi meg természetes erejét és ízét.
Tolna büszkesége, a Nyéki-hegy kincse
Bárdos Viktor neve már nemcsak Tolnában, hanem országosan is egyre ismertebb. A napokban Szabó Balázs osztott meg közösségi oldalán egy posztot: Mostantól a legendás Carolina Reaper, a különleges Tormás chili, és számos egyéb kézműves finomság elérhető a Bikácsi Hús boltjaiban is, szuper áron. Tolna büszkesége most már még többekhez jut el – nem véletlenül.