2025.05.17. 16:30
Kóstolnád? Íme a magyar édesség, amire most mindenki kíváncsi
Tornóczky-Pásti Krisztina neve mára összeforrt a prémium minőségű, kreatív csokoládé csodákkal. A Tolna vármegyei ízművész nemcsak a bonbonokkal, hanem az ízekkel, illatokkal és színekkel is bravúrosan bánik. A 2025-ös Év Pálinkás Bonbonja verseny egyik legnagyobb esélyese, és úgy tűnik, idén új kategóriában is az élre törhet.
Tornóczky-Pásti Krisztina már évekkel ezelőtt rátalált a pálinkás bonbonok világára, ám versenyezni három évvel ezelőtt kezdett. Már az első évben megmutatta, hogy nem csupán kísérletezik: mesterszinten ért a csokoládé és a magyar pálinkák összehangolásához. 2023-ban mutatkozott be a bonbonversenyen, ahol meggy varázslat és sárgadinnye varázslat ízesítésű alkotásaival két bronzminősítést szerzett.

Forrás: Beküldött fotó
A 2024-es év hozta meg az igazi áttörést: Brill pálinkákkal készült bonbonjai – birs és bodza – két aranyat nyertek, ráadásul egyikük a mentes kategória győztese is lett. Két ezüstérem is érkezett a feketeribizlis és homoktövis bonbonokkal. A zsűri nemcsak az ízek összhangját, hanem a kivitelezés esztétikumát is külön méltatta.
A pálinkás bonbon élmény – ízben, színben, illatban
– Nem a verseny miatt kezdtem el bonbonokat készíteni. Mindig hittem abban, hogy a csokoládé és az alkohol fantasztikusan harmonizálnak egymással – vallja Krisztina, akinek bonbonjai nemcsak ízben, de látványban is lenyűgözőek. Számára az ízvilág és a színek közötti kapcsolat ugyanolyan fontos, mint a bonbon struktúrája vagy formavilága.
Alkotásainak egyik különlegessége a kávékapszula formájú bonbon, mely egyesíti a kávé iránti szenvedélyét a csokoládéba zárt alkoholos élménnyel. A textúrák játéka, az illatok finomsága és a színválasztás együttesen emeli új szintre a kézműves bonbonkészítést.
Magyar ízek, nemzetközi színvonal
Krisztina bonbonjai a 2025-ös Magyar Ízek Versenyén is taroltak:
Négy aranyminősítést szereztek: Feketeribizli és füge varázslat bonbonjai arany minősítést, míg málna és zserbó ízű bonbonjai kiemelt arany minősítést kaptak – vagyis a zsűri ezeket értékelte az egyik legmagasabb pontszámmal az elmúlt években.
Új kategória, új lehetőségek
A 2025-ös Év Pálinkás Bonbonja verseny újdonsága, hogy idén először egy új kategóriával bővült: nemcsak pálinkát, hanem hazai előállítású gint, rumot, likőrt, geistet, whiskyt vagy egzotikus gyümölcsből készült párlatot is fel lehet használni a bonbonokban. Krisztina természetesen itt is új ötletekkel jelentkezett:
- Citromos és kávés párlatos
- Brill málna pálinkás és
- barackos pálinkás bonbonnal jelentkezett.
A verseny eredményeit a Gyulai Pálinkafesztiválon június 7-én tudjuk nyomonkövetni.

Bonbon, ami mesél
A Krisztina által megálmodott bonbonok nemcsak finomak, hanem történeteket is mesélnek. A pálinka nem pusztán alkoholos komponens nála – hanem karakter, amit a csokoládéval szövetségre léptetve fejez ki.
– Mindig olyan mértékben használom az alkoholt, hogy kiegészítse az ízeket. A harmónia a kulcs.
Ez a hozzáállás tette Tornóczky-Pásti Krisztinát az ország egyik legkiemelkedőbb bonbonkészítőjévé.
Lehet, hogy Tolna vármegye adja az év legjobb bonbonját?
A verseny még zajlik, de az esélyek alapján könnyen elképzelhető, hogy 2025-ben egy Tolna vármegyei csokicsoda nyeri el az Év Pálinkás Bonbonja címet. Ha így lesz, az nemcsak Krisztina személyes sikere, hanem egyben elismerés a magyar kézműves gasztronómia fejlődő és egyre színvonalasabb világának is.