Tolna Vármegye csokicsodája

2025.05.17. 16:30

Kóstolnád? Íme a magyar édesség, amire most mindenki kíváncsi

Tornóczky-Pásti Krisztina neve mára összeforrt a prémium minőségű, kreatív csokoládé csodákkal. A Tolna vármegyei ízművész nemcsak a bonbonokkal, hanem az ízekkel, illatokkal és színekkel is bravúrosan bánik. A 2025-ös Év Pálinkás Bonbonja verseny egyik legnagyobb esélyese, és úgy tűnik, idén új kategóriában is az élre törhet.

Tornóczky-Pásti Krisztina már évekkel ezelőtt rátalált a pálinkás bonbonok világára, ám versenyezni három évvel ezelőtt kezdett. Már az első évben megmutatta, hogy nem csupán kísérletezik: mesterszinten ért a csokoládé és a magyar pálinkák összehangolásához. 2023-ban mutatkozott be a bonbonversenyen, ahol meggy varázslat és sárgadinnye varázslat ízesítésű alkotásaival két bronzminősítést szerzett.

Tornóczky-Pásty Krisztina idén is megméretteti legfinomabb pálinkás bonbonjait
Tornóczky-Pásty Krisztina idén is megméretteti legfinomabb pálinkás bonbonjait
Forrás: Beküldött fotó

A 2024-es év hozta meg az igazi áttörést: Brill pálinkákkal készült bonbonjai – birs és bodza – két aranyat nyertek, ráadásul egyikük a mentes kategória győztese is lett. Két ezüstérem is érkezett a feketeribizlis és homoktövis bonbonokkal. A zsűri nemcsak az ízek összhangját, hanem a kivitelezés esztétikumát is külön méltatta.

A pálinkás bonbon élmény – ízben, színben, illatban

– Nem a verseny miatt kezdtem el bonbonokat készíteni. Mindig hittem abban, hogy a csokoládé és az alkohol fantasztikusan harmonizálnak egymással – vallja Krisztina, akinek bonbonjai nemcsak ízben, de látványban is lenyűgözőek. Számára az ízvilág és a színek közötti kapcsolat ugyanolyan fontos, mint a bonbon struktúrája vagy formavilága.

Alkotásainak egyik különlegessége a kávékapszula formájú bonbon, mely egyesíti a kávé iránti szenvedélyét a csokoládéba zárt alkoholos élménnyel. A textúrák játéka, az illatok finomsága és a színválasztás együttesen emeli új szintre a kézműves bonbonkészítést.

Magyar ízek, nemzetközi színvonal

Krisztina bonbonjai a 2025-ös Magyar Ízek Versenyén is taroltak:

Négy aranyminősítést szereztek: Feketeribizli és füge varázslat bonbonjai arany minősítést, míg málna és zserbó ízű bonbonjai kiemelt arany minősítést kaptak – vagyis a zsűri ezeket értékelte az egyik legmagasabb pontszámmal az elmúlt években.

Új kategória, új lehetőségek

A 2025-ös Év Pálinkás Bonbonja verseny újdonsága, hogy idén először egy új kategóriával bővült: nemcsak pálinkát, hanem hazai előállítású gint, rumot, likőrt, geistet, whiskyt vagy egzotikus gyümölcsből készült párlatot is fel lehet használni a bonbonokban. Krisztina természetesen itt is új ötletekkel jelentkezett:

  • Citromos és kávés párlatos 
  • Brill málna pálinkás és
  • barackos pálinkás bonbonnal jelentkezett.

A verseny eredményeit a Gyulai Pálinkafesztiválon június 7-én tudjuk nyomonkövetni.

 

Bonbon, ami mesél

A Krisztina által megálmodott bonbonok nemcsak finomak, hanem történeteket is mesélnek. A pálinka nem pusztán alkoholos komponens nála – hanem karakter, amit a csokoládéval szövetségre léptetve fejez ki.

 – Mindig olyan mértékben használom az alkoholt, hogy kiegészítse az ízeket. A harmónia a kulcs.

Ez a hozzáállás tette Tornóczky-Pásti Krisztinát az ország egyik legkiemelkedőbb bonbonkészítőjévé.

Lehet, hogy Tolna vármegye adja az év legjobb bonbonját?

A verseny még zajlik, de az esélyek alapján könnyen elképzelhető, hogy 2025-ben egy Tolna vármegyei csokicsoda nyeri el az Év Pálinkás Bonbonja címet. Ha így lesz, az nemcsak Krisztina személyes sikere, hanem egyben elismerés a magyar kézműves gasztronómia fejlődő és egyre színvonalasabb világának is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában