2025.06.18. 06:00
Ezt teszi a kovászos uborka a szervezeteddel – jó tudni ezeket!
A nyár legkedveltebb savanyúsága a kovászos uborka, de nem csak finom, még egészséges is. Most van a szezonja, érdemes vele otthon is bajlódni, mert a kovászos uborka jótékony hatása megfizethetetlen.
Minden olyan étel, ami fermentációs folyamatok révén készül, nagyszerű hatással van bélflóránk egészségére. A kovászos uborka levében lévő vitaminok, ásványi anyagok (vas, C-vitamin, K-vitamin) és jótékony baktériumok fokozzák az immunrendszer működését, segítik a hasznos tápanyagok felszívódását, enyhítik a bélproblémákat, és az emésztőrendszer általános egészségének is jót tesznek.

Forrás: MW/illusztráció
Most van a kovászos uborka szezonja, mutatjuk a receptet
A piacokon, szaküzletekben már lehet venni kovászolni való uborkát. Igaz, nem olcsó az ára, a szekszárdi piacon például 900 forintot kértek kilójáért és hozzá egy csokor kapor 250 forintot ért. De így is megéri, hiszen az üzletekben sem lehet olcsóbban kapni kész kovászos uborkát.
Az én receptem szerint egy kilogramm uborkához egy csokor friss kaprot kell tenni, pár szem feketeborssal, három-négy gerezd (ízlés szerint) fokhagymával, egy liter langyos vízzel, két evőkanál sóval és két szelet szikkadt kenyérrel, ami egy 1,7 literes befőttes üveget tölt meg.
– A kaporból és borsból kerüljön az üveg aljára és a tetejére is, mielőtt az üveget lezárnánk a szelet kenyerekkel. A sót a vízben kell feloldani. Ne hagyjunk rést a kenyerek és az uborka között, töltsük fel teljesen, ha kell minden nap pótoljuk a sós lét, mert különben felpuhul az uborkánk. Ha ezt az apróságot megtesszük, biztosan ropogós marad a csemegénk. Újabban sokan készítik a kovászos uborkát krumplival is, de én magam a kenyérre esküszöm.
A sós lével feltöltött üvegeket a kenyerekkel légmentesen lefedjük, majd csészealjjal zárjuk le és helyezzük ki meleg helyre, ami lehetőleg nem a tűző napon van. Az időjárás függvényében körülbelül a harmadik-negyedik napon készül el teljesen. Ekkor érdemes az uborkákat egy tárolóedénybe helyezni a fokhagymákkal együtt, amire a leszűrt levet töltjük rá.
Miért egészséges a kovászos uborka?
Az emberiség ősidők óta erjeszt különböző zöldségeket, a jótékony hatásukkal kapcsolatos legfontosabb kérdések azonban soha nem voltak annyira előtérben, mint manapság. A fermentálás során tejsavbaktériumok segítségével erjed meg az uborkánk. Minden olyan étel, ami fermentációs folyamatok révén készül, nagyszerű hatással van bélflóránk egészségére.
Nemcsak magának a kovászos uborkának, de a levének is nagyon alacsony a kalóriatartalma, így nyugodtan fogyaszthatjuk akkor is, ha fogyókúrát tartunk. Mivel felgyorsítja az anyagcserét, és jó hatással van a vércukor-szintre is, a kovászos uborka leve a méregtelenítésben is segítségünkre lehet.
Az antioxidánsok az immunrendszer legfontosabb építőkövei: semlegesítik az oxidatív stressz és a káros szabad gyökök negatív hatásait. Mivel a kovászos uborka leve bőségesen tartalmaz antioxidánsokat, a gyulladáscsökkentés elleni harcban, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segítőtársunk lehet.