Gyógyhatás

2025.06.15. 11:00

Ezt műveli a méz a vércukroddal és a koleszterineddel

Az, hogy a méz egészséges és nagyon hasznos az emberi szervezet számára, már évszázadok óta tudjuk. De a legújabb kutatások eredménye szerint a méz a koleszterinszintet és a vércukorszintet is pozitívan befolyásolja.

Sokan gondolják, hogy a méz csak egy természetes édesítőszer, amit a teába csorgatunk vagy sütibe keverünk. Pedig a legújabb kutatások szerint a méz sokkal többet tud ennél.

méz
A legújabb kutatások eredménye szerint a méz a koleszterinszintet és a vércukorszintet is pozitívan befolyásolja.
Forrás:  MW/illusztráció

A méz sokkal több, mint egy édesítőszer

Egy kanadai kutatócsoport a Torontói Egyetemről 18 szigorúan kontrollált vizsgálatot elemzett újra (összesen 1105 résztvevő adatait), és arra jutottak, hogy a méz rendszeres fogyasztása bizony javíthatja az anyagcsere-mutatókat. Csökkent az összkoleszterin, a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridszint, miközben emelkedett a „jó” HDL-koleszterin szintje. Ez már önmagában is elég izgalmas, de még érdekesebb, hogy a méz nem rontotta a vércukorszintet – sőt, még javíthatta is a hosszú távú glikémiás értékeket.

Bár a méz 80 százalékban cukor (főként fruktóz és glükóz), tartalmaz ritka cukrokat is, amelyekről kiderült, hogy kedvezően befolyásolják a vércukorszint alakulását.

Nem minden méz egyforma, de mindegyik hasznos

Ezek a ritka cukrok nem ugyanúgy hatnak a szervezetre, mint a hagyományosak, így a méz sokkal többet jelent egy édes bűnbeesésnél.

Fontos tudnod: nem minden méz egyforma. Az akácméz, a vöröshere méz és különösen a nyers, feldolgozatlan méz mutatta a legjobb eredményeket az anyagcsere szempontjából. Tehát ha választanod kell, inkább ezekhez nyúlj!

+2 érdekesség, amit érdemes tudni: A méz gyulladásos markereket is befolyásol: az IL-6 és TNF-alfa szintje is emelkedett a fogyasztása mellett – ezek szerepet játszhatnak a szervezet gyulladásos folyamataiban, ami hosszú távon akár a sejtek regenerációját is segítheti.

A nyers méz prebiotikus hatású is lehet – azaz táplálhatja a bélrendszer jó baktériumait, ami hozzájárul az emésztésed és immunrendszered egészségéhez.

Tipp a végére: Ha édesítésről van szó, a méz sokkal okosabb választás lehet, mint a finomított cukor – de csak mértékkel, és lehetőleg nyers, minőségi méz formájában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában