hagyományápolás

2018.05.17. 07:00

A hagyományokat elevenítették fel

Vida Tünde

A nemzetiségi hagyományokat elevenítették fel Pakson, a Táncsics parkban rendezett német nemzetiségi napon, amely már huszadik volt a sorban.

A programot a város önkormányzata nevében Barnabás István alpolgármester nyitotta meg. A német nemzetiségi oktatásban résztvevő paksi diákok műsorára épülő kulturális program végén, a Roger Schilling Fúvószenekar műsorának szünetében a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat Arany Rozmaring díját is átadták. Idén ismét egy pedagógus, Gosztola Erzsébet német nemzetiségi kultúra és emberi kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében végzett közéleti tevékenységét ismerték el.

A díjazott 1988 óta dolgozik a Deák Ferenc Általános Iskolában, ahol több mint 20 éve oktatja a nemzetiségi német nyelvet.

Tanítványai rendszerint előkelő helyeket érnek el a különböző német nyelvi versenyeken. Munkája soha nemcsak a szűken vett tanításra korlátozódott.

Gosztola Erzsébet elkötelezett támogatója a német kultúrának, a német oktatásnak és a sváb hagyományoknak. Több alkalommal szervezett az iskolában a sváb hagyományokat bemutató kiállításokat, tanítványai a német önkormányzat által szervezett ünnepségek és megemlékezések rendszeres fellépői. Mivel tudja, hogy nagyon nehéz egy nyelvet csak könyvből tanulni, sok munkát fektetett különböző pályázatok írásába, hogy lehetősége nyíljon a gyerekeknek németül kommunikálni.

Szervezésében tanítványai felejthetetlen napokat töltöttek több ízben Ausztriában és Németországban, ahol az idegenforgalmi látványosságok megismerésén és a népismereti tudás megszerzésén túl a nyelvet is gyakorolhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában