átvilágítás

2019.05.22. 17:30

A Hungária Takarék igazgatója sajtótájékoztatót tartott

A jövő hónap végén lezárul a teljes körű ügyfél-átvilágítás a pénzintézeteknél és biztosítóknál.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A pénzmosási törvény értelmében a Hungária Takarékszövetkezetnek is ismételten át kell világítania ügyfeleit.

A június 26-ig tartó eljárásra a rögzítendő adatok, nyilatkozatok körének bővülése és az okiratok másolására vonatkozó kötelezettség teljesítése érdekében van szükség. Gáspár Csaba, az intézmény igazgatója a mai sajtótájékoztatón azt kérte, hogy a szolgáltatásokhoz kapcsolódó ügyfelek minél előbb – de legkésőbb június 26-ig – fáradjanak be valamely Takarékszövetkezeti fiókba. Azt is hozzátette, hogy ez a fajta átvilágítás általános; valamennyi pénzintézetnél és biztosító társaságnál lezajlik. Érdemes komolyan venni, hiszen elmulasztása esetén zárolják az ügyfél számláját, amiről így nem lehet pénzt felvenni, bankkártyát használni, új utalást indítani.

Természetes személy ügyfél esetén meg kell győződni arról, hogy az ügyviteli rendszerben nyilvántartott azonosító adatok teljes körűek és naprakészek-e. A hiányzó, vagy megváltozott azonosító adatokat rögzíteni kell, illetve a szükséges nyilatkozatokat be kell szerezni a törvénynek való megfelelés érdekében. A személyazonosság igazolására szolgáló okirataikról másolat készül. Az igazgató azt is kérte, hogy az érintettek a személyazonosság igazolására alkalmas okiratot – személyazonosító igazolvány, vagy kártya formátumú vezetői engedély, vagy útlevél – , valamint a lakcím igazolása érdekében lakcímkártyát hozzanak magukkal.

Jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ügyfél esetén meg kell győződni a kapcsolódó természetes személyek nyilvántartott azonosítási adatain, nyilatkozatain kívül a nyilvántartott azonosító adatainak teljes körűségéről és naprakészségéről is.

Ennek érdekében be kell mutatni azon, harminc napnál nem régebbi igazoló okiratot, mely szerint a belföldi gazdálkodó szervezetet a cégbíróság bejegyezte. Egyéni vállalkozó esetében azt, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány, illetve nyilvántartási szám kiadása megtörtént. Belföldi jogi személy esetén, ha annak létrejöttéhez hatósági vagy bírósági nyilvántartásba vétel szükséges, a nyilvántartásba vételt.

Az év elejétől kezdve a Hungária Takarék több fórumon is tájékoztatta ügyfeleit, akiknek több mint fele már elvégezte az ismételt átvilágítást. A Takarék munkatársai minden kérdésben továbbra is állnak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában