Szerencsejáték

2017.07.27. 19:24

A kaparós sorsjegyek virágzását éljük

A gyors meggazdagodás reményében sokan kísértik a szerencséjüket sorsjegyek kaparásával. Tolna megyében a Black Jack az egyik legkeresettebb.

Hanol Erzsébet

A kaparós sorsjegyek kortól és nemtől függetlenül egyaránt rendkívül népszerűek megyénkben is

Fotó: Shutterstock

A Black Jack és a Buksza jelenleg a legnépszerűbb sorsjegyek. Sőt, Tolna megyében a Black Jack még az átlagosnál is keresettebb – tudtuk meg a Szerencsejáték Zrt. a sajtóirodájától. Mint mondták, a sorsjegyek átlagára is emelkedik, és közel megkétszereződött 2010-hez képest. Vagyis az értékesített sorsjegyek összes árbevételét és darabszámát összevetve 2010-ben 256 forint per darab volt a sorsjegyek átlagára, míg 2016-ban már 475. Az emelkedés annak köszönhető, hogy a játékosok egyre inkább a közepes és magasabb árú, 500–1000 forintos sorsjegyeket vásárolják. Ez a Szerencsejáték Zrt. bevételén is meglátszik, ugyanis a sorsjegy üzletágból származó összeg tavaly már a 77 milliárd forintot is elérte.

A sajtóiroda tájékoztatása szerint a sorsjegyek korosztálytól és nemtől függetlenül nagyon népszerűek, ugyanakkor a rendszeres játékosok körében a nők és a 18–29 év közöttiek száma kissé felülreprezentált. Kiemelt időszak az értékesítésben az őszi és a téli szezon, főként a rendkívül kedvelt karácsonyi sorsjegy miatt. Ezt egyébként gyakran ajándékkísérőnek is keresik, akárcsak az asztrológiai témájú sorsjegyeket. A karácsonyi sorsjegy, több másik mellett – Állati Párok, Balaton, Házi kedvenc – jótékony célt is szolgál.

A sorsjegyek alapvetően két nagy csoportra oszthatók. Egyrészt a közkedvelt és pénzügyileg stabilan teljesítő állandó sorsjegyekre, amelyek között megférnek az alacsonyabb árkategóriájú, gyors játékmenettel rendelkező játékok, másrészt a magasabb árfekvésű és nagyobb nyereményt nyújtó sorsjegyek. Az ilyen típusú kaparós sorsjegy szelvények évek óta megtalálhatóak a kínálatban. A Black Jack 1995 óta folyamatosan forgalomban van, a Fáraók Kincse 2000 óta, az Astro 2003 óta, a Szuper Bankó 2007 óta, a Buksza 2011 óta, a Szuper Black Jack pedig 2014 óta kapható.

Havonta százezer sorsjegy kel el

A Magyar Posta Zrt. sorsjegyeket a Szerencsejáték Zrt. megbízása alapján országosan mintegy 2600, Tolna megyében 89 postán árusít, emellett szinte valamennyi kézbesítőnél és mobilpostán is elérhetőek ezek a termékek. A Magyar Posta kommunikációs osztálya úgy tájékoztatott, hogy a postai hálózatban a sorsjegyek teljes kínálata elérhető, és megyénkben havonta mintegy százezer sorsjegyet értékesítenek. Tapasztalatuk szerint országosan és Tolna megyében is a 200-300 forintos sorsjegyek a legkeresettebbek, de élénk az érdeklődés az 500–1000 forintos sorsjegyek iránt is. A legnépszerűbb sorsjegyek Tolna megyében: a Black Jack, a Buksza, a Labirintus, a Szuper Black Jack és a Fáraók Kincse.

Jól kaparható és biztonságos fedés

A Szerencsejáték Zrt. kaparós sorsjegyeinek gyártását akkreditált sorsjegygyártók végzik. A gyártás során szigorú feltételeknek kell megfelelni. A sorsjegyeknek jól kaparhatóknak kell lennie, de biztonságos fedőréteggel kell rendelkezniük, hogy a fedőréteg eltávolítása nélkül ne lehessen megállapítani, hogy nyertes-e a sorsjegy. A sorsjegyeket számítógép által vezérelt zárt nyomdai technológiával nyomtatják.

A sorsjegygyártók a biztonság mellett egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezettudatosságra is. Először a 2010. július 30-án bevezetett Nyerőkártya sorsjegyen jelent meg a „recycling” embléma, és azóta a zrt. minden egyes sorsjegye újrahasznosítható alapanyagból készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában