Pünkösdi Hal- és Vadünnep

2018.05.21. 20:00

A kikapcsolódásról szólt a fesztivál

A határait feszegeti az idén harmadik alkalommal megrendezett Pünkösdi Hal- és Vadünnep.

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

A hagyományokat nem gyógyítani és kiszabadítani kell, hanem megélni. Ezt a gondolatot osztotta meg a közönséggel a többszörös arany- és platinalemezes énekesnő, Rúzsa Magdi szombat esti koncertjén. A város és a Babits központ akár a szüreti napok, akár a pünkösdi fesztivál alkalmával tartja magát ahhoz, legyen szó gasztronómiáról, népzenéről, néptáncról, vagy könnyűzenéről, évről évre olyan programsorozatot szervez, amelyek élményszerűvé teszik az ünnepkörköz kapcsolódó szokások megélését. A Fonogram-díjas énekesnő és a fiatalabb korosztály kedvence, a Punnany Massif együttes koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni a Béla király téren, hömpölygött a tömeg.

A kistelepülésről érkező Gábor azt mondta lapunknak, jó ötletnek tartja, hogy a vadak és halak köré szervezték az eseményt. Azt ugyanakkor kifogásolta, hogy kevés helyen lehetett megkóstolni az ínyenc falatokat. Mindenütt nagy volt a tömeg, szinte kiverték az ember kezéből az ételt, italt. A szüreti fesztiválra is évek óta visszajárnak, azt mondta, az egy kicsit jobban tetszik neki, sokkal „levegősebb.”

A 17 éves gimnazista Zsófi azon a véleményen volt, program- és évszakfüggő, hogy mennyien vannak. A középiskolások és egyetemisták is lassan befejezik az évet, jobban ráérnek. Szerinte telitalálat volt a két koncert, és megemlítette, hogy a nyitott pincék is rengeteg vendéget vonzanak a városba.

A budapesti házaspár a hosszú hétvégére keresett programot, így jött a képbe a megyeszékhely. Kerékpárral jártak Gemencben, a társrendezvényről csak itt értesültek, de finom nedűket kóstoltak és a táj szépsége, hangulata magával ragadta őket.

Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék Nkft. elnöke közölte, a helyi borászok csak abban az esetben tudnak versenyben maradni, ha a borok egy részével egy magasabb minőségi kategóriába pozicionálják magukat. Szerencsére az elmúlt években egyre több szekszárdi „boros rendezvényen” vehetnek részt a jófajta nedűket kedvelők. Az ország minden részéből, sőt, külföldről érkező vendégek körében érzékelhető a szekszárdi borok népszerűségének növekedése.

Ács Rezső polgármester egy korábbi eseményen azt mondta, a látogatószámot tekintve néhány éven belül szeretnék utolérni a szüretit. Néhány lépés hiányzik csak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában